tag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post1889938260454482987..comments2024-02-27T11:17:27.404+01:00Comments on Kavalérie: Espresso, espresso lungo a cappuccinoTomhttp://www.blogger.com/profile/15274770177490319197noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-18957407206392889662012-08-21T12:35:43.505+02:002012-08-21T12:35:43.505+02:00Sibyliatko....
díky za každé nové info...pro tuto...Sibyliatko.... <br />díky za každé nové info...pro tuto zemi. Právě jsem nechtíc vylech rozhovor jak jeden.. "na dovči v talošce šel reklamovat kaféé že ho bylo málo"...<br />Jinak se též v diskuzi přikláním k termínu "amerikano". Na to prostě "venku v talošce a inde" reagují tak že podávají naředěněj čtvrtlitrák a čech je "vpoho".<br /><br />Ještě bych rád rozproudil diskusi s Vašimi zkušenostmi s PIKOLEM, typicky:<br />"co to bude?"<br />"dobrý den, jedno ristretto, prosím."<br />"co prosím?"<br />"ristretto. takové to malinké kafíčko do malého teplého hrníčku".<br />Jóóó, jasně, máte říčt jako že chcete PIKOLO"<br />"ne, chci ristretto"<br />"hm, jasně a mlíčko, cukřík, nebo dva?"<br />"ne,nechci, děkuji a sbohem".<br /><br />Když jsme trávili nějaký čas a večery v baru kousek od Livorna, nechali jsme si italské vnímání českého termínu PIKOLO opakovaně vysvětlit. Podle teorie, že počet chyb klesá s množstvím vzorků...nejvýmluvnějším gestem nas častoval barman u Rosignana...PIKOLO? podivil se nejprve, co by to mělo být za kávu. Jediné PIKOLO je tady a ukázal bůhví proč na poklopec svých kalhot.<br />ZdenekAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-58295727563232489022012-06-11T20:17:21.374+02:002012-06-11T20:17:21.374+02:00Vážený Adame, i když Vám teď asi přijdu úplně hlou...Vážený Adame, i když Vám teď asi přijdu úplně hloupá, tak nemám ve zvyku lidem kývat na věci, aniž bych je nepochopila. Náhodou vím, kdo Barista Ondřej je a nezdá se mi, že by ho, stejně jako Doubleshot, diskuse se mnou urážela. Bohužel holt v našem venkoměstě snad nikde (možná tak kromě Michala) správné lungo podle všeho nemají. Jinak jsem přesvědčená, že většina široké veřejnosti tenhle rozdíl až doteď nevěděla taky, tudíž je vlastně skvělé, když právě teď měla skvělou možnost tuhle skutečnost objevit se mnou. Bohužel teď ale zapadne mezi našimi komentáři s Vámi.Sibyliatkohttps://www.blogger.com/profile/09132243646926771787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-6152492881205171582012-06-11T00:44:02.188+02:002012-06-11T00:44:02.188+02:00Zase počkat, netreba takového tónu:-) všihni se po...Zase počkat, netreba takového tónu:-) všihni se pořád učíme. donedávna jsem také netušil spoustu věcí nebo je měl zkreslene. A ještě více netuším:-) kdyby u nás byl problém jen s lungem a americanem, tak by to bylo super.Ondřejhttps://www.blogger.com/profile/17765263264478218569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-87352754051395121172012-06-10T23:36:06.037+02:002012-06-10T23:36:06.037+02:00Sibyliatko, oceňuji Vaši snahu informovat konzumen...Sibyliatko, oceňuji Vaši snahu informovat konzumenty a nevyškolené baristy, je ovšem třeba danou problematiku prostudovat dříve, než začnete povolávat @doubleshot_cz, poučovat Baristu Ondřeje, čtvrtého nejlepšího v republice a vzdělávat širokou veřejnost.<br /><br />Nápoj na Vašem hezkém obrázku je opravdu americano nebo long black (dle pořadí horké vody a espressa v hrnku) a ristretto, espresso a lungo jsou výrazy označující sílu nápoje, chcete-li, podíl rozpuštěných částic kávy ve Vašem hrnečku.<br /><br />Pozdravujte v Brně a za přeextrahované kotelpresso neplaťte!<br />@pip_amAdam Obrátilnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-20982270288183970372012-06-10T21:48:07.436+02:002012-06-10T21:48:07.436+02:00Jo, tak podle tohohle to chápu, na ristretto by se...Jo, tak podle tohohle to chápu, na ristretto by se taky měl přenastavovat mlýnek, takže to dává smysl. Akorát je to docela hard core liga, myslím, že u nás je víc než americano zažité lungo a v praxi se prodlužuje prostě jen horkou vodou. Uznávám že, je to terminologický bordel, ale nechci to tady komplikovat, stačí, když se vynehneme přeextrahovanému kotel-pressu. Díky za přípomínku!Sibyliatkohttps://www.blogger.com/profile/09132243646926771787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-46530129928421586862012-06-10T20:13:01.990+02:002012-06-10T20:13:01.990+02:00Tedy lungo a ne Roberto Luongo :-)Tedy lungo a ne Roberto Luongo :-)Ondřejhttps://www.blogger.com/profile/17765263264478218569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-25363751697480892722012-06-10T20:07:18.906+02:002012-06-10T20:07:18.906+02:00Zde tabulka http://i17.photobucket.com/albums/b62/...Zde tabulka http://i17.photobucket.com/albums/b62/shekk/extractionratios-2.pngOndřejhttps://www.blogger.com/profile/17765263264478218569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-67949849967059796372012-06-10T20:04:55.009+02:002012-06-10T20:04:55.009+02:009g jsem bral jako takový teď uznávaný standard. My...9g jsem bral jako takový teď uznávaný standard. Myšleno bylo, že by to mělo být cca 1:3, např. 7/21. IMHO jsou 3 "espressa" 1:1 ristretto, 1:2 espresso a 1:3 luongo. Možná se mýlím.Ondřejhttps://www.blogger.com/profile/17765263264478218569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-72216621235826503712012-06-10T19:28:27.639+02:002012-06-10T19:28:27.639+02:00Ondro, tak s touhle teorii jsem se dosud nesetkala...Ondro, tak s touhle teorii jsem se dosud nesetkala, ale nezdá se mi to a když vycházím ze zkušeností, tak se spíš stejně pohybujeme někde v kategorii, kterou v žádné kavárně neřeší. Lungo a americano se často zaměňuje, jako rozdíl dokážu přistoupit maximálně na to, že se voda dá už do hrníčku už na začátek a extrahuje se přímo do ní. Odkud čerpáš? Mně to zní jako nějaká starší italská teorie, ve které je espresso přesně 7 g. S tím už se taky setkávám minimálně, většinou, zvlášť u těch světlejších single origin káv se používá podle chuti spíš tak k osmi až desíti gramům na klasické espresso stejně. Ale třeba sem jako autorita zavítá Jarda z Doubleshot a rozsoudí nás, ráda se přiučím.Sibyliatkohttps://www.blogger.com/profile/09132243646926771787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-13066171517319695632012-06-10T15:23:50.414+02:002012-06-10T15:23:50.414+02:00Není to spíše americano? Do luonga se dle mého nep...Není to spíše americano? Do luonga se dle mého nepřidává voda, ale je potřeba přenastavit mlýnek. Z 9g kávy by mělo být nějakých 27g výsledného nápoje.Ondřejhttps://www.blogger.com/profile/17765263264478218569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-53885848543367862582012-06-10T10:35:56.590+02:002012-06-10T10:35:56.590+02:00Tak to jsem ráda, že se vám to líbí. já kdybych mě...Tak to jsem ráda, že se vám to líbí. já kdybych měla kavárnu, tak to mám takhle i v lístku. Zkusím si s tím ještě pohrát :)Sibyliatkohttps://www.blogger.com/profile/09132243646926771787noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-44787527150195154802012-06-10T10:05:16.919+02:002012-06-10T10:05:16.919+02:00Super! Tiež sa snažím robiť osvetu u nás, všade ka...Super! Tiež sa snažím robiť osvetu u nás, všade kade chodím. Ale priznám sa, že už radšej ani moc po kaviarňach nechodím... Niekedy je istejšie spraviť si to pravé kafíčko doma! <br />A vylepovať by sa to malo! To je dobrý nápad. :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17869267974847012582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8463938133132150912.post-55202285705058948502012-06-09T19:40:34.357+02:002012-06-09T19:40:34.357+02:00Pěkné, něco takového by se mělo vylepovat tajně na...Pěkné, něco takového by se mělo vylepovat tajně na zdi kavárnám kde to nechápou :)Petr Chutnýhttps://www.blogger.com/profile/18013574793251981148noreply@blogger.com