pátek 19. března 2010

V Podnebi


Svěží závan jarního větru mě dnes donutil svléknout kabát a rozcuchal mi vlasy. A tak se stalo, že jsem se začala těšit, jak již brzy všechny kavárny sfouknou prach ze zahradního nábytku a na ulicích, v pavlačích a na dvorcích vyrostou stolky a posezení. My si budem užívat atmosféry jižanských přímořských městeček, sluníčka, které při snídani lehtá pod bradou a začnem se těšit na léto a prázdniny. A na to večerní vysedávání pod hvězdami za teplých nocí.

K příležitosti uvedení jara zůstaneme meteorologicky naladěni a představíme vám to v Podnebi, dalším z klasických brněnských skvostů, ve kterém už svůj letní nábytek pro letošní sezonu zase rozbalili...

Podnebi znají jen brněnští mazáci a kavárenští fajnšmekři, protože je tak zastrčené, že na něj jinak málokdo narazí. I tak tam bývá často plno. Dobrým důvodem je jednoznačně nejúžasnější zahrádka na světě, která skóruje hned po té schopnosti schovat i vás. Je to snad jediné místo v centru, ve kterém lehce nabudete dojmu samoty a odpoutání od toho světa tam venku, jelikož z něj dost dobře neuvidíte víc než kopec, na jehož samém vrcholu se majestátně tyčí náš slavný hrad. Podnebi je do něj vkusně voperováno za asistence zídky z červených cihliček, která dokáže rozjet fantazii, naladit vás na atmosféru anglického venkova a jednoznačně vás donutí zastavit se, vystoupit ze světa a nechat čas chvíli plynout i bez vás (a zažít zjištění, že se země točí i bez vašeho bezprostředního přičinění v dění na jejím povrchu).

Cestou ze zahrádky přes kavárnu až na záchod vás povedou kované krucánky, které vás přesvědčí, že majitel ani architekt se na svém místě neocitli haluzí, a ještě vás navíc potěší nějaká ta výstava. Na své si v Podnebi také přijdou hlavně zastánci gastronomického minimalismu a líní čtenáři, kteří si potrpí na krátké (avšak s rozmyslem i fantazií sestavené) nápojové lístky. I ti ekologové, kterým se při pohledu na stůl plný zbytečných kartiček a podobných rozšíření udělá vyrážka, budou ušetřeni. Kávu Illy (což je dle mého to nejlepší, co z těch populárních italských značek můžete dostat), belgickou horkou čokoládu, pár koktejlů a čaj z pravých lístků máty tedy určitě nepřehlédnete! Abych hodnocení kávy neošidila, nepředvádí zde žádné latté art ani žádnou fascinaci kávou jako znáte z Mezzaninu nebo z CoffeeClub, musím ale dodat, že jí zde přikládají důstojné místo a její podávání je naprosto adekvátní a dostačující.

Snad jen dodám, že kavárna působí i v zimním čase jako dobrá pevnost, kam se můžete nechat zavřít před svými starostmi a pozorovat za oknem vločky, bohužel tuto zimu bylo dominantní vlastností to, že byla hlavně hlučná. Abych nebyla přehnaně hodná, musím ještě připustit, že je-li zahrádka i kavárna plná, mívají servírky a servíři problémy stíhat stíhat všechny své hosty.

Zavedenou kavárnu Podnebi navazující na tradici vídeňských kaváren najdete v centru Brna přímo pod hradem Špilberkem v ulici Údolní 5.

7 komentářů:

  1. Pro mě je tohle místo s příchodem zimy zavřené - v hlavním sále je na mě nejen hlučno, ale i zakouřeno - ale na zahrádku se těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za připomínku, ten kouř je taky problém, vidíme to podobně... zahrádka už je ;)

    OdpovědětVymazat
  3. K tomu si taky přisadím, málokterá kavárna je takto ambivaletní, v létě na zahrádce si člověk příjemně hoví a pomalu rozjímá, v zimě musí u stolu křičet víc než v leckterém baru, aby přeřval radio, ostatní hosty a aby ho vůbec slyšeli spolustolovníci. Vskutku se mi tam v zimě nesedí moc dobře, ale někomu to očividně vyhovuje, neb tam mají i přes zimu dosti plno.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem tam zavítal s velkým očekáváním, ale záhy po vkročení se obrátil a šel pryč. Kouř a hluk, u stolů by mi asi chyběl pocit soukromí (který třeba v Cafe99 nebo v Klafe mám, přestože jsou stoly ještě blíž u sebe).

    Každopádně na zahrádku se těším a znovu zkusím štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  5. To me tesi, ze muj clanek pomuze navratit takto zmarenou zvedavost:) nedavno jsem se tam taky zastavila a musim pochvalit cajovy napooj s korenim a slehanym mlekem Chaipur, moc pekne servirovane a moc dobre.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím se přiznat, že Podnebí je taková moje Brněnská srdcovka, neboť jde o první kavárnu, ve které jsem tady byla, když jsem nastoupila na školu. Její vnitřní prostor se mi líbí, mám ráda nadčasovost (všimli jste si baru a lanek, která drží lustry? - perfektní). Ano, je tam malinko hlučně, na čtení knihy to opravdu není, nicméně park nad kavárnou to myslím celkem smysluplně řeší... Jo a mají tam moc krááásnou servírku... oči na ni mohu nechat!

    OdpovědětVymazat
  7. Cafe Podnebi je od října 2010 nekuřácké. Rozšířili jsme se o kuřácký salonek s kapacitou cca 30 míst. Děkujeme za přízeň.

    OdpovědětVymazat