středa 13. února 2013

FAQ: Má cenu kupovat si levný domácí "pressovač" do 2 000 Kč?

Odpověď: Ne.

Tahle otázka na ruční espresso kávovar je evergreen. Odpovídám, že jsou to vyhozené peníze. Podle mě to celé postrádá smysl. Někdo si představuje něco trochu menšího než v kavárně na doma. O moc menší přístroj na espresso ale kvůli čerpadlu technicky ani moc u stroje s jednou hlavou nejde. Takový kávovar se navíc musí nahřát, měl by zaručit během přípravy konstantní teplotu a tlak, musí se pravidelně čistit a musíte to s ním umět. Chce to také kvalitní elektrický mlýnek, vzdejte představu, že stejné kvality jako v dobré kavárně dosáhnete s něčím namletým z obchodu. Spousta drbání. Nic, co by kvůli dvěma kávám denně stálo zato, zvlášť když se bavíme o investici, která by pravděpodobněji byla pětimístná. Jestli máte rádi espresso nebo cappuccino, užívejte si je jako specialitu, na kterou si zajdete do kavárny, se vším tím servisem a atmosférou.

Pokud chcete zvednout kvalitu své domací kávy, vyberte si raději nějakou alternativní metodu, pořiďte si každopádně mlýnek (který u alternativ může být klidně ruční a nebuďte lenoši) a hlavně si kupujte kvalitní čerstvou kávu. Pokud uvažujete nad řešením do kanceláře, kde děláte hodně kávy zaráz, zrychlete se kvalitním elektrickým mlýnkem nebo dobrým překapávačem. Zázraky nejdou!

3 komentáře:

  1. Pro zájemce o koupi levného kávovaru (ne do 2000, ale do mnohem vyšší ceny), doporučuju toto fórum: http://www.primacafe.cz/primafrm/ , zejména sekce "Kupujeme nový kávovar-začínáme s espressem" a "Levné kávovary". Je to přehlídka marných pokusů a bojů s čínskými plastovými hračkami. Fakt to nejde.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se to většinou snažím lidem vysvětlit komplexně, že je to obtížný, investice veliká, po půl hodině když se dostavám k jádru věci tak mi řeknou, že z toho dělám moc velkou vědu. Usrknou si turka a jdou pryč.

    Pokud lidi ke kávě nemají vztah, tak se jim to vysvětlit snad ani nedá.

    OdpovědětVymazat
  3. to já tedy od kávy očekávám něco víc, a to levný kávovar za pár korun rozhodně nevyřeší. Dívala jsem se proto na https://www.atfornax.cz/k:483/kavovary-a-kavomlynk/ na profesionální kávovary a myslím, že právě to by pro mě byla ta správná volba. Protože jen takový kávovar dokáže kávová zrna zpracovat tak, aby ta chuť byla prvotřídní.

    OdpovědětVymazat