úterý 8. prosince 2009

Klafé - nelze opomenout

Kavárna Klafé vyrostla v loňském roce na úpatí Kraví hory a můžeme tomu být jedině rádi, vydali jsme se tam krátce po jejím otevření a vím, že naše pocity byly velmi rozporuplné a hodnocení z původního uchvácení klesalo a klesalo.
ALE, žijeme dnes a ne před rokem, v jakém duchu se nedělní večer v Klafé nesl?
Přišla jednou jedna krásná neděle, kdy se konečně sešla celá Kavalérie a vyhradila si pro sebe celé odpoledne, tedy nejdříve úžasný kulinářský zážitek a potom tři kavárny a já mám tu čest psát o Klafé, tedy poslední a nejpříjemnější z nich.
Ihned po vstupu kavárna upoutá svým odvážným a velmi vkusným designem, obecně mám strach z použití zlaté barvy v interiéru a když ji uvidím, tak zpravidla zvedám levé obočí, nejinak tomu bylo i tentokrát, ovšem s podstatným rozdílem - nenásledoval úšklebek, ale úsměv. Byl jsem velmi potěšen tím, jak se zlatá barva prolíná interiérem a vůbec nepůsobí nepříjemně, či invazivně, jednotlivé prvky na sebe hezky navazují, zlaté linie na stěnách se potom opakují v podobě originálního osvětlení nad každým stolkem. Sezení si můžete vybrat různé - rozplácnout se, usadit na židli a nebo postát u vysokého stolku, to vše je velmi sladěné a prostor nepůsobí roztrhaně na nenavazující části, zůstává kompaktní a tvoří harmonický celek.
Za sebe jsem v interiéru našel jeden malý nedostatek a to pozice věšáků na kabáty, které jsou takřka nedostupné, ale v zásadě mě to nijak neomezuje.
V létě je k dispozici hezká zahrádka, která přímo navazuje na kavárnu a přechod mezi vnitřní a vnější části je velmi přirozený a nenásilný, Klafé se v létě prostě jen prodlouží.
Nu ale vyrhněme se k obsahu kavárny, tedy na obsluhu a poté něco do žaludku. Klafé jsem navštívil asi 4x, poprvé jsme nebyli nadšeni a dokonce i trochu zklamání (asi těžkopádný rozjezd) a od té doby jsou excelentní, v inventáři mají jednoho velmi schopného, příjemného a ochotného číšníka, který rád zodpoví dotazy a obstál i před slečnou Barborou (v diskuzi o Tonicu), působí profesionálně a nenuceně, zkrátka takto si nějak představuji ideál do kavárny (podobně kvalitní obsluha se moc často nevidí, ale mají ji třeba i ve Spolku - asi mají stejného dodavatele), rovněž další personál, který jsem měl tu čest potkat, v kontextu jiných kaváren patří mezi ten lepší a a dost nadprůměrný.
Do břicha jsem si objednal nakládaný hermelín (ne poprvé) a mají tam skvělý, dobře kořeněný a nádherně servírovaný, mám slabost pro hranaté talíře a zde se mi jich dostalo vrchovatě a obecně veškeré podávání bylo výborné a kvalita také, mají dobrou kuchyni a překvapivě i v neděli večer působil ledový salát čerstvě, zkrátka tak, jak by to všude mělo být (ale není). Klafé na nějaký velký oběd není a spíše se tam najíte lehce a zdravě a velmi chutně.
Hodnocení kávy mám zprostředkované od kolegyň, hodnotili ji jako přijatelnou, neodmítly by ji, daly by si ji znova, ale pokud by majitel chtěl do něčeho investovat, tak tady se mu naskýtá příležitost. Zkrátka káva v pořádku, ale asi by se tam jen kvůli ní nikdo z nás nevydal.
Tedy... rozhodně tam jděte a užijte si to, bude se vám tam líbit, zvláště pokud chcete zažít něco designově nevšedního a odvážnějšího, "obsluhově" na vysoké úrovni a "jídelně a pitně" také. A v závěru budete překvapeni cenou, kterou bych možná očekával vyšší, ale děkuji za tu aktuální.
Jděte tam ve skupinkách do pěti lidí, pro velkou společnost to není, ale to dle mého názoru není kavárna obecně, zajeďte tam ráno s kočárem a miminem na snídani, na lehký pracovní oběd a na večerní romantickou schůzku, která jistě zúčastněné potěší. Málokdy se vidí tak univerzální prostor.
Závěrem malý tip: dopoledne mají skvělé domácí pečivo, z muffinů se při podávání ještě kouří.


Kavárnu Klafé naleznete na Klácelově.

3 komentáře:

  1. Odvážná kombinace červené zdi a zlaté rozverné linky se majitelům rozhodně vyplatila. Spolu s moderním funkcionalistickym designem kavárna nabízí skutečně nevšední estetický zážitek. Nutno podotknout, že obsluha byla velmi milá i přesto, že jsme tam byli hodinu před zavírací dobou a ač jsme odcházeli později, nikdo nás nevyhovazoval...

    Tome, příspěvek chválím a nemůžu než souhlasit...

    OdpovědětVymazat
  2. S Klafé som sa pred pár dňami mala možnosť zoznámiť (v skvelej spoločnosti slečny Barbory:)) a nadchlo ma rovnako ako Vás. Možno aj preto, že mám rada tie drobné detaily, ktoré nevyžadujú námahu, ale zato potešia mimoriadne.

    Tom, vystihol si to perfektne...nelze opomenout.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Luci, chtěla bych se přidat k blahořečení těch drobných detailů, kterých jsem si všimla (neb byly rozjasněny tvou skvělou společností)- není životně nutné mít na toaletě k dispozici i krém na ruce, ale je to detail, který skoro nic nestojí, ale potěší. Stejně tak si ne každý dá ke kávě malý čokoládový šáteček, ale je pro každý případ přiložen :)

    Nakonec by se dalo říct, že každá kavárna v podstatě poskytuje to stejné- posezení, kávu, občerstvení atd., ale jsou to právě ty pečlivé detaily, kvůli kterým vám nebude lhostejné v jaké kavárně sedíte a vyšlápnete si do Klafé.

    OdpovědětVymazat