sobota 12. prosince 2009

Stroj času: kavárna kdesi v Brně

Uveřejněný článek o jisté brněnské kavárně byl smazán.

Důvodem byla vzájemná dohoda s majitelkami o stažení - ne z kůže, ale článku a trestního oznámení. Z principu nám to bylo zatěžko, neb se to nebezpečně dotýká témat cenzury a svobody slova, ale po diskuzích jsme se rozhodli říznout do sporu břitvou Occamovou a ušetřit úřadům práci a sobě čas i nervy.
Cílem našeho webu není boj proti kavárnám, ale boj spolu s nimi za zlepšení kavárenského prostředí.
Jazykem našeho blogu je satira, někdy jemná, jindy tvrdší.
Přínosem našeho webu je sdílení jedinečných a neopakovatelných zážitků.
Smyslem Kavalérie není stát se kolbištěm bizarních soudních sporů, ale kolbištěm názorů a budeme rádi, když se všichni zapojíte (diskuze jsou pod každým článkem).
Posláním tohoto názorového prostoru není předkládání hotových pravd, ale poskytování zamyšlení a více či méně chaotických dojmů nabídnutých ke společnému sdílení, polemice či vášnivé diskuzi ve vší slušnosti.
V neposlední řadě jsme my tvůrci i terčem kritiky zároveň, diskutujte s námi a poukazujte v našich diskuzích na jiný pohled, na jiný zážitek v dané kavárně, dávejte nám tipy na speciality, říkejte nám, že s námi nesouhlasíte a v čem a pište nám, že s námi souhlasíte "a ještě byste doplnili..."

Děkujeme za Vaši přízeň, Vaše a naše Kavalérie.

21 komentářů:

  1. Zajděte si tam na ty dorty... a v létě... a na zahrádku a ne dovnitř... a dejte si limonádu, tu ve skle;) Takže asi tak;-)

    OdpovědětVymazat
  2. zajimalo by me jestli si zakaznik muze vybrat z cele nabidky kav, co je na webu? tech kav tam je hrozne moc ...

    ad. jejich stiznost ... je to klasicky a smutny pristup nasich kavaren s kterym jsme se mnohokrat setkali pri espresso maratonech jak v Brne, tak v Praze:( oni totiz vsichni kavarnici v CR vedi uplne nejlepe, jak se kava pripravuje, prazi, serviruje a nikdo jim do toho preci nemuze kecat! Natoz pak napsat kritiku na svuj blog ...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak po tom jsme se nepídili, co vím, tak se dá kávu si předobjednat a nechat upražit, na co máte zrovna chuť (prostě podílet se na tom plánování), a jinak na webu zveřejňují co a kdy praží, pokud ale vím, tak zrovna měli v kavárně jen tu Tanzanii, ničeho dalšího jsme si nevšimli ani nám nabídnuto nebylo. Za komentář děkujeme :) Sib

    OdpovědětVymazat
  4. To trestní oznámení mi přijde opravdu vtipné a vůbec bych se ho na vašem místě nebála, publikovat vlastní názor na blogu není trestné. :)

    OdpovědětVymazat
  5. když tady napíšu, že mám stejný názor, pomůže to vyšetřovateli k zamítnutí trestního oznámení?:)

    OdpovědětVymazat
  6. Publikovat názor na vlastnim blogu jiste neni trestné,ovšem lhát ve věcech jasně prokazatelných už je.Bude věcí posouzení o jaké konkrétní věci se jedná.Ale prvky pomluvy jsou zřejmé.

    OdpovědětVymazat
  7. no, popravdě z fotek na netu vypadá kavárna docela příjemně, rozhodně ne komunisticky... ale to je tak všechno, co k tomu můžu říct, nebyla jsme tam, kafe nepila. Ale uznávám, že podávat trestní oznámnení kvůli článku na blogu je trošku ujeté. Být autory, chodím ode dneška v noci jen s pepřákem v kapse...

    OdpovědětVymazat
  8. Vážení čtenáři,
    vážíme si podpory, kterou nám dáváte a děkujeme i za ostatní komentáře. Jsme jistě otevření k diskuzi. Chci ozřejmit jen jedno, cílem žádného z našich subjektivních článků není zadupat danou kavárnu do země, tím bychom jen zdiskreditovali sami sebe. Už jsme to psali několikrát, jsme subjektivní, naše hodnocení neaspiruje na odbornost a cílem není pomluva, ale sdílení našich zážitků - těch pozitivních, kterých je většina, i těch méně pozitivních, které mohly být způsobeny nevhodným načasováním apod. Nikdo nejsme neomylní a věřím, že i tato kavárna si najde své zákazníky, kterým učaruje, i když my to pravděpodobně nebudeme.
    Zároveň vy pravidelně sledující jste asi pochopili, že naším oblíbeným stylem je satira, ke které patří přehánění, což je případ i této recenze.
    Tedy děkujeme za podporu i za čtení, nejen tohoto článku, věřím že i ostatní mají co nabídnout :-)

    OdpovědětVymazat
  9. re Vilhara

    Vážená (předpokládám podle nicku že jde o ženu) paní/slečno

    Váš příspěvek mě velmi pobavil, doporučil bych Vám však prostudovat § 184 trestního zákoníku (stačí první odstavec) : "Kdo o jiném sdělí nepravidvý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho váženost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy...."

    A teď mi prosím řekněte, jestli se toto ustanovení týká a) kavárny (nebo jakékoli jiné provozovny, nebo za b) pouze fyzické osoby .....správně je samozřejmě za b.

    Pokud mi nevěříte, samozřejmě se můžete obrátit na kteréhokoli advokáta a ten Vám sdělí to samé co já (s tím rozdílem, že já Vám to říkám zdarma).

    Osobně si myslím, že v případě negativní recenze by se měl provozovatel spíše tvrzenými nedostatky inspirovat při zlepšení služeb a ne vyhrožovat těm, kdo na ně upozorní.

    Ačkoli beru podobné recenze s nadhledem tak musím dodat, že pokud je Váš podnik alespoň z 25% tak depresivní jak se zde tvrdí, vyhnul bych se mu obloukem. Jinak z fotek to u Vás vypadá spíš jak v cukrárně a ne jako v kavárně.

    Rozdíl mezi kavárnou a cukrárnou pak vidím zejména v tom, jestli v takovém "prostoru" jsem ochotný strávit více jak 2 hodiny. V tomto případě bych to (mimo zahrádku) nezvládal, zejména proto, že mě nebaví sledovat obézní diabetičky jak do sebe ládují dortíčky (to se 2 hodiny v kuse fakt nedá vydržet)- pokud se tohle u Vás děje jste pro mě ckurárna a ne kavárna a je mi úplně jedno jaké máte kafe.

    Zdravím Pavel Š.

    OdpovědětVymazat
  10. Sila precedentu. Az se priste nebude nekomu libit recenze o nem, vi, ze staci aby podal "trestni oznameni" (nebo aby jim pohrozil) a puf, kritika zazrakem zmizi 8(

    OdpovědětVymazat
  11. Tome, Sibyliatko, pište dál, i kriticky a rýpavě, a nenechte se odradit ani zastrašit, jako tentokrát - byla by to škoda.
    recenzi jsem nečetla, neposoudím tedy, co mohlo kavárnice tak "vytočit", přesto myslím, že reakce obou stran byla nepřiměřená: chybou bylo vyhrožování žalobou a chybou bylo stažení článku už proto, že jde o "precedens", jak píše anonymní předpisatel(ka?).
    do kavárny chodím občas, místní dopio mě vždycky postaví na nohy a čerstvou mletou kávu (na výběr je vždycky z více než tří, čtyř druhů) si kupuju domů... prostředí je otázkou vkusu, navíc je nutné vzít v potaz i fakt, že klientelu z velké části tvoří místní (v dané čtvrti jiná nekuřácká kavárna není), matky s dětmi a často i návštěvníci nedaleké dětské nemocnice - studentů, bohémů a intelektuálů tu bývá sice poskrovnu, ale chodí sem a někteří pravidelně. nejspíš je nezajímá tolik exteriér jako obsah koflíků-)

    OdpovědětVymazat
  12. Opět mrzí mě jen jedno,že má každý právo lhát,nemá to nic společného z názorem a svobodou slova.Muj názor je,že se společnost ráda zabívá vším ostatním než sama sebou.Monika

    OdpovědětVymazat
  13. Za oba názory děkujeme.
    (sf) jsem rád, že tu zazněl pozitivní komentář a rozproudila by se tak diskuze, byť už tu bohužel článek není. Věřím, že tato kavárna svou klientelu má, mohli jsme mít opravdu jen špatný den.
    Jinak kriticky a rýpavě psát budeme :-)

    monro: respektujeme Váš názor a děkujeme, že jste ho přidali k našim komentářům.

    OdpovědětVymazat
  14. Kavárnu Monro znám mnoho let a i když tam nechodím často (občas v létě na zahrádku), respektuji majitelky za jejich práci. Jako kavárník totiž vím, že velmi záleží na umístění kavárny a Monro ideální polohu věru nemá. Nepodlehnout pak svodu komerčních vlivů je opravdu otročina a troufám si tvrdit, že v tomto případě se o komerci mluvit nedá. Další je pak otázkou nároků a vkusu návštěvníka a možností daného místa i majitelek. Kritický článek jsem nečetl, velmi rád bych na něj subjektivně reagoval, tedy alespoň takto. Tomáš J

    OdpovědětVymazat
  15. Hledám u kaváren především kvalitu kávy a prostředí a podobně je u mě spíše druhořadá záležitost (I když pokud se povede skloubit obojí, je to super) Takže články tady na kavalérii pro mě jsou spíše zajímavým oddychovým čtením, než že bych se podle hodnocení při výběru kavárny nějak moc řídil. I tak ale vím, že této kavárně se vyhnu, i kdyby tam připravovali kávu sebelepší, protože původní článek jsem četl a vyhrožovat za něj žalobou pro pomluvu, to je na mě opravdu moc silná káva.

    OdpovědětVymazat
  16. Aha, takže už vím kam na kávu nejít ,-) Někdy o lidech a jejich přístupu k jiným řeknou skutky víc než jakkoli dobré/špatné kafe.

    Jinak autorům DÍKY za skvělý blog, třeba i díky nim budeme nejen v Brně, ale i všude kolem pít nikoli „české presso s mlíkem“, ale kávu na úrovni.

    OdpovědětVymazat
  17. Děkujeme za další komentáře a za čtení našeho blogu, i když je to jistě oddechové čtení, jak jsme již několikrát psali, jde nám o sdělení subjektivních zážitků s tou kterou kavárnou a nehrajeme si na arbitry dobré kávy, ale i přesto si dovolujeme doufat, že přispějeme k pozvednutí kavárenského prostředí, jak na straně majitelů, tak i hostů. A dobře si uvědomujeme, jaká dřina musí být za vedením každé kavárny a že to není zrovna typ podniku snášející zlatá vejce. A na druhou stranu je nám velmi líto, když si někdo nedá námahu s detaily a doladěním, protože to už v celém tom úsilí nestojí tolik energie, ale podnik to může velmi pozvednout.
    Díky, čtěte a diskutujte, určitě i pod jinými články, tam se přeci jen můžete vyjádřit k něčemu konkrétnějšímu;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Chodíme do kavárny skutečně především jen na dobrou kávu, nebo třeba i proto, abychom se v příjemném prostředí pobavili s přáteli? Je pěkná židle ta oprýskaná 30 let stará, nebo ta nablýskaná nová? Těžko říct! A jak lze pozvednout kavárenské prostředí? K tomu lze přispívat různými způsoby. Například tím, že v hlubokém kavárenském temnu 90. let otevřete kavárničku kdesi v Brně a ze všeho nejvíc se soustředíte na "exotický" důraz na dobrou kávu. Dodáváte jednodruhovky, sami pražíte. Tolik se soustředíte, že vám zkrátka ujde, že za pár následujících let vaší práce jinde v Brně vznikne spousta vyladěných podniků vařících kvalitní směsi. To je sice vedle vašeho vaření kvalitních jednodruhovek vlastně jen komerčnější forma kavárnictví, nicméně při srovnání celku se ta vaše původně dotažená kavárna postupně stává exponátem vypadlým ze stroje času. Ovšem vaše práce s kávou je stále kvalitní a vaši stálí zákazníci jsou s exponátem spokojeni, stal se totiž součástí jejich životů. Taková kavárna je tedy pak především dokladem toho, že i před pár lety existovali ti mladí rozhněvaní, kteří se snažili něco změnit k lepšímu. A pokud jste to těch pár let vydrželi (navíc bez úkroku stranou), zasluhujete uznání. No a pokud namísto něj přijde kritická satira, ne vždy ustojíte pocit křivdy a reagujete ublíženě. Potíž oddechového čtení typu "Aha, takže už vím kam na kávu nejít" je nevyváženost a neobjektivnost. Nevadilo by to tolik, pokud bychom si zde četli například o nových filmech. Dotýkat se ale kvality práce v oboru, kde silně záleží na dobré pověsti, vyžaduje vysokou míru zodpovědnosti autorů příspěvků nebo precizní moderaci diskuse. Jinak netrpí jen dotčená kavárna ale také kvalita blogu. Přeji vám, mladým rozhněvaným blogerům a moderátorům, ať stále dotahujete i takové detaily a vydržíte to tempo pár let. Je to pak veliká radost z vykonaného. Tomáš J

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, do kavárny Monro chodím už několik let a je to jedna z nejlepších kaváren co jsou v Brně. Výborná káva, super zákusečky a příjemná obsluha. Vždycky se tam moc ráda vracím. Váš článek byl zcela mimo!!! Když jsem ho četla, tak jsem myslela, že spadnu ze židle a majitelkám se vůbec nedivím.
    Přeji pěkný den všem ODBORNÍKŮM na kávu.
    Katka Šíblová

    OdpovědětVymazat
  20. Chodím do Monro s přáteli, protože je nedaleko Mendelky (tedy pěšky dostupná) a co se kvality podávané kávy týče, těžko říct. Zatím je to půl napůl se spokojeností, pokaždé byla jiná (objemově, chuťové). Ale líbí se mi jak ji servírují (s vodou a likérem) i tamní prostředí mi přijde docela příjemné. Nabídka vín je taky fajn.
    Podávat trestní oznámení kvůli tomu, že vyjádříte svůj názor, to je tedy vskutku smutné.
    Vaše recenze jsou inspirující, pro mě rozšižují pole kaváren kam jít, jinak bych chodila jen do několika svých oblíených. Články ve mně budí zájem zkusit něco nového.

    OdpovědětVymazat
  21. V kavarne Monro jsme nebyli i kdyz mame na jejich prazenou kavu dobra doporuceni.

    Zaloba pro "pomluvu" je ponekud prehnany akt, ktery nas odrazuje od dalsich nakupu.

    OdpovědětVymazat