pondělí 29. října 2012

Neexistuje!

Je mou příjemnou povinností sdělit pár novinek. V prvé řadě je to epický web piccoloneexistuje.cz, jež vyzývá "piccolo" na souboj. Kávový snobismus? Ne, snaha navrátit kávovou kulturu do správných rozměrů. Až příliš často tady narážíme v restauracích na vyučené automechaniky a v kavárnách na samouky. To není špatně, pokud někdo šel cestou svojí vášně a dělá to, co ho baví. Pozná se to, že výsledný bramborák nebo kafe jsou skvělé. Bohužel kávu, která je skvělá, moc často nepijeme a je na čase tomu udělat přítrž. Nevzdávejte se a s obsluhou diskutujte. Není to snaha někoho ztrapnit, ale dohodnout se na standardu, který měl být a přitom není samozřejmý. Netolerujte špatnou přípravu kávy a nevyškolenou obsluhu, je to jako spálené jídlo, mizerně natočené pivo a radiolog, který dělá rentgen na základě toho, že si od toho stroje přečetl manuál. Vychutnejte si espresso: hutné, silné, husté, šťavnaté, aromatické, viskózní, intenzivní, krásné, tygrované, chutné, explozi chutí s dlouhotrvající dochutí. Espresso je emulze, nikoliv voda. A pokud to není váš šálek kávy, hledejte alternativy.


Krátký report z PCF

V metropoli proběhnul první ročník Prague Coffee Festivalu. Festival, pořádaný fairtradovým nadšencem Mamacoffee, se od začátku potýkal s kontroverzí kvůli přijetí účasti kavárenského magnáta Starbucks. I přesto na něj dorazilo velké množství lidí, které bylo ve výsledku moc velkým množstvím lidí a všude se čekalo. Velkým lákadlem byly cuppingy, kde bylo opravdu hodně vzorků káv ze zajímavých pražíren. Na žádný jsem se nedostala. Tradičním problémem masových akcí byla nesjednocená úroveň návštěvníků i prezentujících kaváren. Nejzajímavější akcí dne pro mě byl pohled do zákulisí kávového obchodu a porovnání přístupů direct trade, fair trade a burzovního obchodu. Důležité pro mě bylo pochopit, že se vzájemně nezbytně nevylučují, i to, že v silách farmářů v součastnosti není možné, aby produkovali víc kávy ve výběrové kvalitě, a že to mohou ovlivnit jen konzumenti. Na tohle téma se brzy rozepíšu v nějakém článku, slibuju.

Kávy, které překonaly La Manche

Listopadový cupping v Encounteru se podařilo zařídit překvapivě a bude to pecka. Získali jsme na něj společnými silami s bandou foodies, kteří vyrazili do Londýna, kávy z prominentních britských pražíren a dostanete tak dojem, co v téhle evropské mekce všech dobrých věcí frčí. Pobavíme se o společných zážitcích a specifikách anglické kávové kultury, z nichž si uděláte obrázek, co je nezbytné na výletě do hlavního města Velké Británie nevynechat. Zároveň je to docela unikátní příležitost ochutnat kávy z jednoho lotu, které jsou každá zpracovaná jinou metodou, a okusit, jak chutná káva oceněná Cup of Excellence. Vzhledem k tomu, že jsou všechny vzorky výběrové, je vstupné tentokrát zvýšené na 180 kč a zbývají poslední místo ve čtvrtek 1.11. a pár míst v pátek 2.11. Máte-li zájem se přidat, je nezbytná rezervace, kterou přijímá Martina.



1 komentář:

  1. Dost dobrý článek. Příští rok budeme s kamarádkou rozjíždět kavárnu a jestli někdo řekne piccolo, tak mu asi zlomím ruku. :D

    OdpovědětVymazat