Nebudu dělat svatou. Přiznám se, že jsem vždycky nebyla takhle protivná, abych lidem kecala do jídla, nebo spíš do pití. Doma jsme pili instantní kafe. Nikdy mi to nechutnalo, ale když mi babička s dědou dovolili pít kávu, vždycky jsem si ji dala, protože jsem si tak připadala dospělá :) Moje dráha kávového labužníka začínala oříškovým caffé latte, které se časem smrsklo na espresso macchiato. Je to jako suché víno, musíte se k němu jen propít. Celá moje pokrevní rodina mě považuje za buržoazii, která musí mít vždycky to nejdražší, dělat problémy a konvertovat je na alternativy se mi nepodařilo. Aspoň zatím.
V kavárně čas od času potkávám lidi, které dotazy o velikosti kávy, znervózňují. Stejně jako popisky na cukrech, že slazení je závislost. A odmítnutí skořice na cappuccino lidem doslova zkazí den. Proč s tím tak naděláme a proč byste to měli chtít přestat pít?
Jelikož jsem si stání za barem
vyzkoušela, vím, že dopracovat se k tomu, co vlastně zákazník
chce, bývá složitá cesta. Věřte mi, nikdo dotazy o velikosti
espressa nechce dělat ze zákazníka neznalého blbce, ale je
důležité domluvit se na tom, co vám vlastně máme přinést,
abyste byli spokojení. Výkřiky "To je tak maličké!"
známe fakt dobře. A zas si klepeme na čelo, když vidíme jiné
podniky, jak podávají nesmyslně dlouhá espressa. I to, jak v
kavárně vycházet zákazníkovi vstříc, má podle mě své meze.
Skořice a kakao možná někomu na kávě skutečně chutná, ale
pro mě tyhle dodatečné ingredience představují něco, čím mi
zákazník projevuje nedůvěru. Pokud narazíte na skutečného
baristu, dělat kávu je jeho povolání, které se učil, leccos
studoval. Nápoje by měl nabízet tak, jak je přesvědčený, že
jsou perfektní. Prostě i toto povolání jde dělat tak, jak člověk
nejlépe umí.
S tím souvisí také surovina, s jakou
pracuje, a úcta k ní. Pokud barista používá výběrovou kávu (jako v našich končinách Doubleshot),
znamená to, že pracuje s kávou, jež se v hodnoceních vyšplhala
mezi 4% nejlepších arabik na světě. A neznám nic lepšího.
Zrnka z téhle kávy pocházejí od jednoho farmáře. Někdo je
ručně posbíral, ručně třídil, ručně otáčel. Pokud ho
vezmete do ruky, je pravděpodobné, že už to před vámi někdo
udělal a říká se, že to udělal to až devětkrát. V chuti se
vám tato péče neskutečně odvděčí - laiky často zaskočí
její sladkost, ovocné tóny a charakteristika, která se mnohdy
podobá spíše čaji než kávě tak, jak ji většina lidí zná ze
supermarketových robust. Takové espresso je v chuti neskutečně
intenzivní a kávy s karamelovýmí nebo čokoládovými tóny se
perfektně hodí k mléku, které, pokud není přehřáté, je
přirozeně sladké a nápoj vám samo o sobě přisladí. Alternativně připravené kávy zase nabízejí velký hrnek a požitek z dlouhého popíjení a často ji vyhledávám pro ovocné a květinové tóny s jemnou kyselostí, které se vyrovnají exotickému džusu. Káva nemusí být vždycky nepříjemně hořká, hořkost dodává necitlivé pražení, kterým často výrobci maskují nekvalitní surovinu.
Přisladit si proto kvalitně
připravené cappuccino je proto trochu jako osolit si jídlo před tím,
než ho ochutnáte. A říct baristovi o skořici v dobré kavárně,
je jako říct si ve špičkové restauraci, aby vám šéfkuchař
jeho největší majstrštych udělal úplně jinak. Tak asi
tak nějak.
Jádro pudla
Opravdu vám to tak chutná? Zamyslete
se nad tím proč. Domnívám se, že dneska je prostě fancy všechno
sladké a cool. S něčím navíc. Něco jako tall tripleshot vanilla
skinny latté with extra cream and doublesugar sprinkled with
idontknowwhat. Proč asi? Je to v prvé řadě business. Něco, čím
si vás podnikatelé připoutávají. A Starbucks při svém
megalomanském konceptu na výběrovou kávu ani nemůže dosáhnout.
Pamatujete? Jsou jí jenom 4% a není zas tak lehké ji vyrobit.
Chce to mimojiné dobrý timemanagment, úctu k přírodě a taky
trh, který ji ocení. Uspokojit teda zákazníky zvládá jinak:
Frapuccino s příchutí .... 430 kcal
latté s příchutí .... 250 kcal
versus
obyčejné caffe latte cca 130 kcal
obyčejné cappuccino 70 kcal
espresso asi 6 kcal (zdroje se liší, někde píší že nula, něco kolem 5 kcal... pražení je vlastně proces karamelizace,
takže tuším, že trochu přírodního cukru a energie z něj tam asi bude a to zejména u káv, kde cukry z dužiny měly možnost proniknout do zrnka a přisladit jej)
Z toho asi pochopíte, že mléčné fancy drinky nejsou
nápoje na popíjení několikrát denně. I když si někde občas někde můžete
vybrat, nejchutnější a nejstabilnější mléčnou pěnu vždycky
vytvoříte z kalorického plnotučného mléka, které není ochuzené o obsah
bílkovin, které k tomu potřebujeme. O tom, že mléko z tetrapaku
je dnes spíš než zdroj vápníku obarvená voda s vysokým
obsahem tuků, jelikož bylo zamýšlené na to, aby z malého
telátka rychle vyrostla velká kráva, se nemusíme dlouze bavit.
Spíš bych ráda upozornila na to, že mléko zahleňuje, a proto
není dobré při nemocech, a mnoho dospělých, kteří nejedli
mléčné produkty pravidelně celý život, má problémy s
intolerancí na laktózu. Cukr je zase naše nejčastější droga.
Najdete ho skoro ve všem a vyhýbat se mu dá celkem těžko. Asi
nikdo netouží po diabetu ani po tak krátkodobém zdroji energie. Proč
si je tedy ještě přidávat do kávy, i když nemusíte?
Pro mnoho lidí je to o zvyku. A často
hlavně o tom, že ve spěchu pijí kávu, kterou bych bez mléka a
cukru nevypila ani já. Přiznávám to - některá káva je prostě tak hnusná, že
je tam potřebujete. Nemluvě o tom, že komoditní
kávy mají v případě robusty mnohem víc kofeinu a hlavně jsou
přepražené tak, že v podstatě pijete výluh z uhlí, který může
být karcinogenní. Potřebujete ale pít takovou kávu, opravdu?
Nepijte hnusný kafe. Nepijte ani kafe,
když nemáte čas sehnat nebo udělat si dobrý. Sedněte si ke svému
šálku, v klidu a soustřeďte se na tu chuť. Užijte si ji. To není snobství, to je požitek ze života a z dobře odvedené práce. Káva je prostě super, a proto nás tak hrozně baví.
jo jo jo !
OdpovědětVymazatVýborně vyjádřeno, aneb tohle je ten vztah.. :)
OdpovědětVymazatKáva je moje největší láska, u které si odpočinu a začnu relaxovat. Snažím se ji ve spěchu vůbec nepít a raději si počkám na volnější chvíli a vychutnám si ji. Momentálně jsem si oblíbila zelenou kávu od značky Altevita, která je mletá a pochází z Brazílie. Její chuť je vynikající a má skvělé účinky.
OdpovědětVymazat