středa 8. května 2013

Frenchpress pro konvertitu

Pokud tenhle blog čtete, ale pořád jste do světa výběrové kávy a alternativních metod přípravy nevstoupili, je nejvyšší čas a mám k tomu pro vás úplatek. Nebo taky můžeme spojit síly a zkonvertovat toho vašeho zvídavého kolegu, který vám ke kávě v práci pořád čichá a pořád se k ničemu nerozhoupal. Vyslechněte tento příběh a plán:

Každou chvíli se někam stěhuju a kávový vercajk začíná zabírat dost místa. Nedávno jsem tedy oprášila svůj frenchpress. Několik skleněných jsem před ním úspěšně porozbíjela, avšak tenhle nerezový jsem jednou dostala od kamaráda a zůstal mi věrný.
Obrázek přípravy z návodu Doubleshot
Návod na přípravu na www.frenchpress.cz
Ale ty mladé holky jsou dneska nestálé (mrchy). Začala jsem hledat větší čistotu v šálku a frenchpress tedy smutně stojí v koutě. Upřednostňuji teď jiné metody, ale abyste mě chápali správně: frenchpress je fajn, hlavně pro začátečníky. Výsledná káva je dost sladká a je v celku blbuvzdorný - na rozdíl od jiných metod není ani extrémně citlivý na hrubost mletí ani vás neztrestá za každou vteřinu, kterou mu plně nevěnujete pozornost. Takže mám v plánu ho někomu dát.

Jak ale vyplývá z Eseje o daru od Marcela Mausse, dárky nikdy nejsou zadarmo :) Musíte mi slíbit, že vy k němu pořídíte nějaký mlýnek a balíček kávy od Doubleshotu. Jestli jste připravení si plácnout, zbývá si pro trochu napínání a soutěžní atmosféru vyplnit tento krátký kávový test. Vylosovanému šťastlivci přijde za dva týdny e-mail. Připravit, pozor, start! ;)

Klidně si test vyplňte jen tak, ale připomínám, že abyste mohli dostat výhru, musíte uvést e-mail. Nikomu ho nedám, nebojte. UPDATE: Frenchpress si vyzvednul sympaťák Matúš, díky všem za zájem, snad budete mít štěstí v lásce...

7 komentářů:

  1. Tohle je milé (a rozhodně by bylo krásné mít doma takovou věc - a ještě k tomu s příběhem!)

    Na tento blog jsem narazila nedávno, ale i tak mám dojem, že to tu malinko zmrzlá. Je to jen dojem? Je to jen dočasné?

    Přeji hezký den a dobré kafe. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vaše schopnost indukce je znamenitá. Zamrzá a bohužel nedokážu říct, jestli je to dočasné. Státnicuju, časy se mění a původní záměr blogu už je dávno tatam. Ještě uvidím, jestli si ho dál nechám, nebo jestli se ukáže, že už se to nikdy s mými intervaly psaní nezlepší :) každopádně jsem tu už před chvílí dávala nabídku na spolupsaní pro kohokoliv, kdo má o kávě co psát, a ta stále platí...

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný den. Já, jakožto jeden ze tří zmrzlých (píšu tematicky na Serváce), bych byla moc ráda, kdyby se k tvorbě připojil někdo nový. Hlavní tvůrkyni, madam Sybiliatko, doporučuji jako skvělou inspirátorku, čtenářku i kritičku a hlavně kamarádku :-) Káva mne před pár lety nadchla, ale přiznám se, že ji již nějaký čas téměř nepiji a přešla jsem k obilovinám. Takže většinou piji Ajurvédské kafe, Žaludovku (znáte?), Meltu a ano, občas i Granko :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, už jsem na onen článek narazila. Nu, vědět něco o kávě, pustím se do toho s chutí, ale musím se nejprve sama vzdělat. Aspoň abych netvrdila nesmysly a netvářila se u toho jako všeználek.

    (Žaludovku neznám.)

    OdpovědětVymazat
  5. Převzato ze stránek: Žaludová káva byla starými Slovany ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro významné dietetické účinky, jimž se přisuzoval vliv na zklidnění a posílení žaludku, jater a sleziny. Byla užívána při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu nebo po nemoci. Obsahuje hodně bílkovin, škrobů a tříslovin a díky hutnému nálevu zasycuje. http://www.zaludovka.cz/

    Mně osobně připadá velmi slabá, musím si dát hodně lžiček. Ale se smetanou a skořicí to je takový malý slovanský dezert :-)

    Pěkný den, čitatelům i pisatelům.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, moje holka si nedávno frenchpress pořídila a je teda spokojená až na půdu. Tenhle článek ji pošlu, bude se jí líbit :)

    OdpovědětVymazat
  7. frenchpress vůbec neznám :) je to sympaťák ale!

    OdpovědětVymazat