pátek 20. září 2013

Einen Kaffee, bitte

Kdo mě sleduje a ví, co podnikám, nejspíš se už dlouho těší na kávové tipy z Berlína. Je to pro mě překvapivě nadmíru multikulturní město, kde se němčiny rozhodně bát nemusíte. Místní kavárenská scéna je vyhlášená, i když se spíš nápadně podobá té pražské než-li londýnské. Filtrovaná výběrová káva Němcům nápadně připomíná klasické domácí filtry Melitta, avšak chuť výběrové kávy je pro ně poměrně nová. Zákeřným neviditelným nepřítelem je velmi tvrdá voda, která vám očekávání může pokazit i v podnicích, které vypadají velmi dobře. Základní informace pro přežití: objednává se a platí hned většinou u baru, záchody jsou velmi často schované někde v zóně za barem, kuchyní a tak, neostýchejte se, espresso většinou stojí kolem 2,20, ale je to macek z dávky 16 g. 

Chapter One
Kavárna Chapter One, jejíž spolumajitelkou je Češka Nora Šmahelová, v Kreuzbergu pro mě byla už po první návštěve srdeční záležitost. Vymazlená starožitnostmi ve stylu místních oblíbených bleších trhů je pro mě přesně tím prostorem, který jsem si jako ideální kavárnu vysnila. Čeština Noru navíc vždy potěší a už jen proto měl našinec Chapter One navštívit. Není to rozhodně jediný důvod. Vítězka německého Baristy roku 2002 se o svou nabídku výborně stará a často ji obměňuje. Můžete tam sehnat šťavnatá zrna pražírny JB nebo se vám třeba poštěstí setkat třeba se zásilkou z řecké Tailor Made nebo švédské Per Nordby. Espresso, filtr, vacuumpot, nic zde není špatná volba.

Bonanza Coffee Heroes
Bonanza byla základním kamenem aktuální kávové vlny, nebo to o sobě aspoň rádi tvrdí. Jejich malá kavárna se nachází kousek u Mauer Park, což je vyhledávaná lokalita zejména v neděli, kdy sem Berlíňané chodí na karaoke a obrovský bleší trh se spoustou starých, etnických nebo uměleckých předmětů. Zpátky ke kávě - tenhle podnik má jenom kávu. No abych nekecala, tak ještě sušenky ;) Základem je mlýnek s jejich blendem a vždycky jedna single origin káva na espresso. Filtry zde připravují pomocí mašinky Bunn brewer nebo plechového filtru s rovným dnem a hezoučkým filtrem s volánky - Kalita. Jsou pohodoví, kávu vždycky připravují svým tempem.

Five Elephant
Sloní kavárna je v mojí nejoblíbenější trojce, protože mají skutečně famózní dezerty a nejlepší cheesecake na světě. Ten je z poměrně jasných důvodů docela často vyprodaný, ale dá se celkem spolehlivě sehnat každý čtvrtek na Thursday Street Food festivalu v Markthalle. Když se vrátíme ke kávě, tak preferuji jejich espressa než filtry. To je ale asi jen moje osobní preference, protože se na Nordic Cupu umístili na úžasném třetím místě. I Five Elephant najdete na kraji Kreuzbergu.

No Fire No Glory, Café CK, The Barn
Všechny tři v této kategorii jsou blízko a jsou to asi bezvadné kavárny, ke kterým jsem si ale příliš osobní vztah zatím nestihla vytvořit. No Fire No Glory  má každopádně moje sympatie za spolupráci s dánskou pražírnou Coffee Collective (doporučuju zejména čokoládové a oříškové kávy, jejich Guatemaly jsou pro mě nepřekonatelné). CK mám v obdobné úctě za spolupráci s norskou pražírnou Solberg and Hansen a také za Coryho Andreena, který patří mezi největší kávové geeky na světě. The Barn patří mezi notoricky známé podniky a to právem za to, jakou pozornost kávě po technické stránce věnují. Mají dvě pobočky, z nichž preferuji větší pražírnu na Schoenhauser Allee. Proslavili se kávou od Square Mile, aktuálně si však praží sami a opět jim dávám přednost spíš na espresso než filtry. Mají podle mě trochu problém s konzistentností svých výkonů v pražení, ale od nové pražírny se to dá čekat a beru to jako posvěcení mojí teorie o tom, že je to opravdu kumšt. Poslední kousky jsou ale už velmi dobré. 

Mezi skvělé způsoby, jak ochutnat aktuální kávy i něco navíc, jsou v Berlíně cuppingy. Jsou většinou zadarmo, můžete na ně přijít jen tak, potkáte u nich většinou coffee geeky i úplné nováčky a dozvíte se zajímavé věci. Ty pravidelné jsou turistům nakloněné: pátek - od 11 h. v The Barn, od 14 h. v No Fire No Glory, sobota od v 13 h. v Bonanze. Většinou na ně počítejte tak hodinku, mívají velmi pozvolný začátek.

Seznam dobrých kaváren se ale stále rozrůstá. Pro další tipy doporučuji prošmejdit blog Stil in Berlin a zavítat můžete také na můj nový blog v angličtině, kde dobrotami postupně plním i mapku.


 






Žádné komentáře:

Okomentovat