čtvrtek 15. listopadu 2012

Morfózy

V Brně nám poslední dobou rozkvétá nový žánr mezi kavárnami: kombinované formy. Je to snad kombinace snu a vitálního podnikání, kterých z finančních či sentimentálních důvodů odvážní majitelé nechtěli zanechat. Posadit na kávu se tedy můžete mezi kola, drobnosti a veteše, vzorníky kachliček nebo si dát wafle mezitím, než vám vytisknou bakalářku.

Kafe do vany

Kafe do vany bylo v téhle oblasti asi pionýrem. Malá kavárna na Údolní vznikla v prostorách koupelnového studia. Taková fúze má výhodu v tom, že když se vám nějaká dekorace líbí, dost možná si ji můžete i zakoupit. Nabízejí kávu La Bohéme, povedené domácí dezerty a pořádají tam i hudební akce. Jejich filmový seminář navíc obstojně supluje výběrem klasiky rozpadnutý brněnský filmový klub. 

Kafec

Kafec je dost svérázný podnik, který si dost lidí zapamatovalo ještě před otevřením, díky ceduli s hantecem. Obohatili ulici Veveří o docela v klidu snídaňový podnik, který můžete využít také k tisku, kopírování a tak, což se na téhle rušné trase určitě hodí. Kávová směs od Varesiny je klasický italský fail, ale alespoň tu o přípravě kávy něco tuší a občas se tam mihne jakýsi Francouz, který dělá palačinky.

CBase

Inspirace u londýnského Look mom no hands? Prodejna kol Cbase v Řečkovicích je trochu méně útulná, ale narozdíl od jiných podobných podniků (v Žabinách je něco podobného s mottem "Mrkněte na kolo a dejte piccolo") má aspoň solidní kávu, kterou mají pod palcem kluci z Coffee Clubu, čili karvinská pražírna Eternity.

Naševěci

A perla na konec. Naševěci je konečně zase jednou podnik, který na mě po delší době svou atmosférou dokázal oslovit. Představte si to jako malý pokojík u babičky, která má ráda cetky. Místa na sezení je tam málo, většinu času ale stejně strávíte prohrabování babiččiných pokladů, retro dekorací a sekáčového oblečení. K tomu vám bude vyhrávat hudba jako z filmu s Adinkou a zamýšlení nebo hovor s kamarády zpříjemňuje obstojná káva Filicori a přeslazené dobroty od BuchTy (Kokino už není na téhle scéně osamělý hráč). Osamělé hrníčky jsou poslední přeživší exempláře z sad moderních v časech minulých a strohá nabídka se podává s spolu s pocity a vzpomínkami. 



3 komentáře:

  1. Naposled ve Vane rikali, ze za la Boheme hledaji nahradu. Ze se zhorsili.

    OdpovědětVymazat
  2. BuchTa je přeslazená? Já se přiznám, že jsem od nich ještě nějak nezvládla nic ochutnat (aspoň pokud vím), ale pokud to není "příjemná přeslazenost", tak mě to trochu děsí :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je fajn, je to pravda, LB už dýl nic moc.

    Ájo, tipuju, že na tebe bude něco trochu moc, ale já jsem tak trochu pro každou špatnost, když je to ještě v únosném množství a nikdo se nedívá :) Ta věc na fotce byla fakt zajímavá - "laskomina" - bezé s opraženýma mandlema, slepená rybízovou marmeládou s plátky lineckého a takovým nějakým krémem....

    OdpovědětVymazat