pondělí 30. listopadu 2009

Café Kaunas - severská vřelost?

Svého času se uskutečnilo dvou třetinové zasedání Kavalérie a hostů v kavárně Kaunas na Úvoze, kavárna je pojmenovaná po litevském městečku a jelikož patří mezi nově otevřené podniky v blízkosti mého bydliště nemohla uniknout mé pozornosti.

Prostředí mě osobně velmi zaujalo, byl jsem příjemně izolován od okolního hnusného počasí a potěšil mě nábytek rozličně nakombinovaný od lehkých vzdušných kusů po stolice z masivu a těžké křeslo s gaučem (přítomnost křesel a masivnějších sedátek je pro mě dost důležitá a v určitých náladách mi je v nich prostě krásně, zakotveně no a tak vůbec). Celý interiér působí útulně a vřele, bylo hezké koukat z oken, popíjet čaj a sledovat těžké, mokré vločky břednoucí na kaši na chodníku. Jejich chlad ale pronikal dovnitř prostřednictvím obsluhy, což mě zrovna nenadchlo (zejména u kavárny nové nezavedeného). Obsluha nebyla nijak děsivě nepříjemná, ale zkrátka nadšení a ochota z ní nečišela.

Když jsem pohlédl lístku obsahující pochutiny k pití i zakousnutí, tak jsem si nejdřív oddechl (nic mě neděsí více než dlouhé lístky), ale vzápětí jsem si uvědomil, že lístek je spíše než stručný velestručný a že nemohu najít vůbec nic zvláštního, jiného, originálního, neobyčejného - zkrátka nic a přiznávám, že mé zklamání bylo větší než by bývalo bylo, kdyby lístek byl přeplácanější (i když to občas bývá ještě hrůznější a s délkou lístku, nedejbože zvýšeným množstvím stran, roste moje frustrace exponenciálně).

Co projeli na lístku dohnali podáváním. Hurá první opravdu plusové body a první nevšednost. Pod konévku s čajem dávají podložku z jalovcového dřeva, která po nahřátí krásně voní a ke všemu dávají jakýsi podivný bonbón - určitě si tam na něj zajděte a pak mi napište, jestli chutná dobře nebo ne, protože to jsem dodnes nezjistil, chutná prostě divně... ale ne nepříjemně (a je to prý litevský originál).

Tedy pocity jsem měl poněkud rozpačité, ale názor neuzavřený, takže jsem se musil vypraviti do Café Kaunas znova a čekalo mě příjemné překvapení v podobě obsluhy přemilé a nevtíravé, potěšili mě také snídaňovým menu v podobě nahřátých malinkých domácích rohlíčků s marmeládou a velkým výběrem čaje byť sáčkového, ale relativně kvalitního a co byste v menu za 42 Kč chtěli, že?

Co říci závěrem? Jděte tam, už jen proto, abyste mi napsali, jak chutná ten bonbón a co, že to připomíná. Určitě stojí za to tam jít kvůli interiéru, ten se vskutku povedl a pro nadcházející zimní období a brzkou tmu je jako stvořený, jen škoda, že krb umístěný v zadní místnosti je jen falešná dekorace - kavárna s hořícím krbem by byla něco nevídaného a úžasného (tip pro budoucí budovatele kaváren). Obsluha doufám již bude nadále velmi příjemná, milá a ochotná zodpovídat dotazy ohledně Kaunasu, falešného krbu, možnosti zakoupit bonbóny apod. Podstatné minus vidím zatím pouze v lístku, ale snad se tam časem objeví něco litevsky originálního.
Tedy severská vřelost? Ano, byť až na podruhé.

Kavárnu najdete v mapce našich kaváren, běžte a diskutujte. Či mrkněte nejdřív na jejich facebook zde.

14 komentářů:

  1. Neboť jsem druhou třetinou z těch dvou třeti Kavalerie, které navštívily kavárnu Kaunas (a jediná třetina, která opravdu v Litvě v Kaunasu byla), chtěla bych jen říci, že pro milovníky litevských specialit tam přeci mají tu jejich medovici. Veni, vidi, vici, ten kdo si dal pod čaj podložku-jalovici.

    OdpovědětVymazat
  2. A teď jsem dokonce zjistil, že na facebooku slibují palačinky a jakýsi mindus (což netuším, co to je) a jiné kulinářské speciality, tak tedy nevím, těším se, co zjistím až se pořádně rozjedou. Tedy určitě tam jděte, mají tam zatím celkem dosti prázdno ;)

    OdpovědětVymazat
  3. No mě obrázky na FB teda spíš odradily než nalákaly :P

    OdpovědětVymazat
  4. Ty fotky jsou hrozně nepovedený, působí to tam pěkně :-) a harmoničtěji než ty kýčovité kontrasty na fotkách. Odmysli si blesk a domysli si tlumené osvětlení :-)

    OdpovědětVymazat
  5. nevim jestli ctu spatne, ale hodnoceni kavy chybi?? skoda, majitele do kavy pomerne dost investovali (casu i penez) ... chtel jsem si jen overit, jestli si obsluha jeste neco ze skoleni pamatuje:) ... jinak fajn blog, hodne stesti!

    OdpovědětVymazat
  6. Jarda Tuček: Milý pane Baristo, máte pravdu. Když my jsme si všichni dali na začátek čaj a tím jalovcovým prkénkem nám zcela ucpali pusy. Ale určitě se tam ještě vypravíme a ohodnotíme kávu, i kdyby nám pod ní dali jalovcový špalek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jarda Tuček: To je právě ten problém dvou třetinové účasti Kavalérie, neb hlavní kritička kávy nám chyběla, ale myslím, že během tuhé a mokré zimy bude toto místo jedním z těch ideálních, kam se skryjeme, tedy na kritiku kávy ještě jistě dojde :-)

    OdpovědětVymazat
  8. >>Jarda Tucek: Zdravim, tak v ocekavani kavoveho zazitku jsem se vydala do Kaunas i ja, abych report ucelila. Nadseni opadavalo pri vstupu: svetlo i hudba na me pusobily prijemne, takzez i cernobile fotografie na zdich, z nichz me nejvice zaujala jedna mlada slechticna, a musim poznamenat, ze je to misto mnohem prijemnejsi nez na fotkach (celkove je ta cervena tlumenejsi). Nicmene tady asi pozitivita meho prispevku konci. Jsou tam asi tri typy zidli, vcetne nejakych z masivu a mam pocit, ze majitele moc nevi, co by to presne za misto chteli mit a moc se mi to do moji kategorie "kavaren" nehodi. Co se tyce kavy: neurazi, ale ani nenadchne. Nejsem takovy znalec, abych popisovala delku a podobne exkluzivni kategorie, nicmene jsem obdrzela cuppuccino sice spravne velikosti i pomeru peny, mleka a napoje, nicmene po technicke strance se prilis nevytahli: perliva voda (ktera mi prijde trochu agresivni a preferovala bych obycejnou) a na samotnem napoji bych se jednoznacne obesla bez skorice (nevim, kdo s tim napadem sypat ji tam bez optani prisel, ale mne to prijde jako zverstvo). K samotne pene: byl to kopecek a tak by to podle me byt nemelo (latte art nehrozi, myslim, ze by mela byt hladka), i kdyz to byla pena prekvapive tuha. Chutove mi ta kava La Boheme prisla rozhodne jako jedna z lepsich (tedy v kombinaci s mlekem, samotne espresso jsem nemela). Rekla bych ze jeji potencial dobry, ale personal spis trochu pokulhava. Kopecek byl vysvetlen, kdyz jsme u baru platily a videli jsme slecnu servirku, jak penu na cappuccino sklada lzici a jaksi ji tam sudla a uhlazuje :) Barborka vsak obdrzela ke svemu pressu vydatnou porci mleka, obsahove asi vetsi nez samotne presso, ktere bylo vsak studene z lednice, coz by podle me byt take nemelo.

    Pirozky nemeli a palacinky pouze slane (a to mi kombinace sunka syr moc inspirativni neprijde). To misto pusobi opravdu teple, nicmene se mi nezda ta ruznorodost stylu. Listek nenabizi krom tech medovin ci co to je neco zvlastniho a je pomerne strohy (a taky je to takova zvlastni brozurka, s kterou se moc dobre nemanipuluje). Osobne bych se priklonila k tem zimnim vecerum tam, nicmene bych to z kategorie kavarny presunula kamsi do prijemne male hospudky (ne hospody ci vycepu), kde se da prijemne stravit vecer trochu kultivovane:), jako misto, kde si z vycepniho udelate kamose a bude to domovsky podnik "na jedno" s kamosi mezi ucenim, kam slezete v papucich stejne jako postavy HIMYM do McLaren's. Na muj vkus spis vecerni podnik na posezeni s prateli.

    OdpovědětVymazat
  9. kua jsem to ale kecka, to by vydalo na samotny spot... :P promin, Tome!

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem rád, že hodnocení je kompletní a hlavně, že jsi byla tak obsáhlá v tvé kávové kritice. Pokud jde o různé druhy židlí, tak vím, že mě by mě to jindy velmi rušilo, ale z nějakého důvodu mi to tady tolik nevadí - ani nevím proč, prostě subjektivní iracionalita :-)
    S lístkem souhlasím, chtělo by to více ;) A na kavárnu je to atypický, ale tedy i nevšední - no očividně to vybudilo naše pozorovací schopnosti, tedy neuspalo;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Kaunas neni zadny mestecko, ale druhe nejvetsi mesto :D :D :D Do ty kavarny zajdu, zajimaji me litevske speciality v Cesku, aspon to srovnám, jestli litevskou kuchyni delaj lip litevci nebo cesi :D

    OdpovědětVymazat
  12. A vida, je to stejné druhé největší město jako naše městečko Brno :-)
    Určitě dejte vědět, jak dopadlo srovnání ;)

    OdpovědětVymazat
  13. A pokud jde o Litvu, nemluvila bych o vřelosti, neboť lidé jsou velmi velmi velmi chladní :-) Ale to jen tak naokraj :D Jen si prosím nespojujte severskou vřelost a Litevce, to by byla chyba!

    OdpovědětVymazat
  14. Beru na vědomí, možná i proto jsem nevědomky umístil do názvu otazník. Nevím, proč máme tady na jihovýchodě nějak pocit, že severozápadním směrem jsou vřelí, asi nás matou Skotové, kteří vřelí vskutku jsou.
    Nevíte někdo o nějaké vřelé Skotské kavárně v Brně? Nebo jinde?

    OdpovědětVymazat