středa 25. listopadu 2009

Kavárna Zastávka: Nová dimenze čekání na tramvaj

Za okny prší, mraky jsou nízko, lidé tímpádem vypadají větší a stejně tak i jejich zjevná nevole jet do práce, do školy či školky. Ti, kteří nikam nemuseli, určitě zůstali doma a neškaredí se teď na zastávce Geislerova. Ani vy se nemusíte trápit na zastávce, pojďte do Zastávky. Je to v podstatě na témže místě, ale mnohem příjemnější je pozorovat zastávku ze Zastávky, než naopak. Malou kavárnu, pekařství a čajovnu je ideální navštívit za nevlídných dní. Tehdy oceníte nejvíce její atmosféru- domácí a hřejivou. Kavalérie si zde vychutnává zásadně snídaně a má pro to několik důvodů. Kavárna je vyvedena v jasných denních barvách, má zelený vstup a žlutou markýzu, když vejdete, tak vás pohladí příjemná hudba (společně s námi tam bývá třeba Leonard Cohen). Rovněž uvítací vůně desítek druhů pečiva, které jsou narovnány v proutěných košíčcích, vás nenápadně ponouká k snídani. Pokud nemáte čas a opravdu vám ze zastávky za chvíli odjíždí tramvaj, kupte si aspoň něco sebou. Spolu s atmosférou vám to příjemná obsluha zabalí do papírového sáčku. My ale doporučujeme zůstat. Kavárna je malá, jsou v ní jen 4 stolky. Vzdálenosti mezi nimi jsou doslechově dost malé- tedy další důvod pro klidnou snídani s neutrálními tématy.

Společně s prostředím pak oceníte i nabídku. Pečivo dostanete nahřáté na dřevěném talířku, čaj v krásné konvičce společně s několika domácími sušenkami, poctivou zázvorovou limonádu a kávu, přátelé, se sklenkou vody a porcelánovou mističkou se svatebním koláčkem. V Zastávce dělají malinko příkrou Café Saula, ale vzhledem k tomu, že se obecně až příliš hledají chyby a dobré věci se berou jako samozřejmost, tak to bude pro dnešek asi má jediná kritika. Ale jsem žádostiva té vaší, takže se podělte o své zážitky a požitky.

Nejvíc mě v této kavárně těší způsob servírování (od designu hrnků na latté až po svatební koláček ke kávě). Je to úplně jiný spotřebitelský zážitek, který činí z běžné snídaně snídani nevšední. Kavárna má velkou výlohu, takže jste neustále v kontaktu s okolním světěm a jakobyste čekali na tramvaj venku s ostatními. Tak pokud i vy rádi posunujete hranice, příště až budete čekat nestůjte, ale sedněte si k tomu.


Kavárna Zastávka, Táborská. Spoj šalinou 8, 13: zastávka Geislerova. Lokace na mapě.

8 komentářů:

  1. Nelze než vřele doporučit a co dle mě nesmíte opomenout je skořicová sušenka - velká, vláčná, s rozinkami. Velmi se hodí v kombinaci s domácí zázvorovou limonádou.
    Menší kritika, ne vždy dostanete vše nahřáté - to se asi musíte mile a hezky usmívat jako slečna Barbora, což mě se ne vždy podaří :-)
    Každopádně Zastávka zůstává stále jedním z nejlepších podniků v Brně :-)
    Vhodná pro romantické snídaně ve dvou maximálně třech lidech.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, máš pravdu křivka nahřívání klesá v čase. Připadá mi, že dříve to bylo téměř automatické, dnes si o náhřev musíš většinou říct.

    OdpovědětVymazat
  3. Je vidět, že to s tím globálním oteplováním nebude tak horké.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se napoprvé zeptala, napodruhé bohužel ne, i přestože tam nikdo nebyl :\ asi už podle nálady, stálé hosty ostatně mají... nu škoda, nadšení zřejmě trochu opadává.

    Nutno ale upozornit na skvělou domácí atmosféru - vede to tam mladý pár a pokud posnídáte, s velkou pravděpodobností uvidíte i přípravu svačinek a smutné procesí, když děti prochází kavárnou, aby je tatínek odvezl do školy :) obrázky dětí zdobí kavárnu a na parapetu naposled byla banda bramborových strašidel, kteří byli nejděsivějšími strašáky, jaké jsem kdy viděla, true story! :) Fotku dodám až zjistím, zda z té mobilní potvory vůbec jde poznat, co to je :P

    Zastávka vás chytne za srdíčko... ráno to zkusím na mého drahého, má prý na SK svátek, tak pro radost...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak dnes jsme si to v Zastávce zase parádně užili, až na to, že kavárna začíná být trochu profláknutá a na stolek jsme museli chvíli čekat :) hrozěn mě potěšilo, že cappuccino vykazovalo známky pokroku, pěna byla tak o sto procent lepší než naposledy a i ostatní sortiment se mění, to ráda vidím! Tentokrát jsme také podnikli dobrodružnou cestu na záchod přes dvorek, i to ponouká nabažení našim nevšedním choutkům. Zastávka je úžasná!

    OdpovědětVymazat
  6. jsem ráda,že se můžu přidat s pochvalným komentářem.Osobně mám moc ráda dobrůtky KOKINO a atmosféra je samozřejmě hlavním důvodem,proč dávám Zastávce přednost před jinou kavárnou.Doufám,že si udrží dobrou pověst a zůstane nám ještě hezky dlouho,třeba si z ní někdo další vezme příklad a podobných kaváren bude víc :-)

    OdpovědětVymazat
  7. zastávka je pro mě paradox nejlepší a nejlevnější kavárna v Brně:)

    OdpovědětVymazat
  8. Připojuji se rovněž s dobrou zkušeností...kavárna je v tom starém dobrém franc.stylu, jaký byl běžný ještě v 50tých letech na předměstí Paříže.
    Chválím a znovu přijdu!

    OdpovědětVymazat