středa 20. ledna 2010

Gloria Jean's Cofees v Brně - řetězec podobný Starbucks zavítal do Olympie

Nikdy bych nečekala, že se podobné téma objeví na Kavalerii. Po všech těch malých, domacích provozovnách, které tak máme rádi, mám tak trochu pocity zrady za zaprodání se nadnárodnímu koncernu. Ovšem co se týká kávy, je i toto téma příhodné.

Znáte to, procházíte se velkým nákupním centrem, davy lidí vás rozčilují a vy zatoužíte se někde posadit a vychutnat si kávu. Míjíte ostrůvky minimalistických stolečků a židlí a nechutně předraženou nabídku odporných mražených dortů pod vládou znuděných šampónských číšníků. My jsme dnes paradoxně do Olympie jeli za kávou, protože ve Slatině není moc podniků, které by mi posloužili. Nejdřív nás zaujalo jakési Caffé u Knihcentra, které bylo naprosto průměrné, nezajímavé a zbytečné (inspirativní byla snad pouze možnost připlatit si pár korun za BIO kávu). Hned vedle toho ovšem bylo Gloria Jean's Coffees a nic mi pochopitelně nebránilo, abych kávu zvládla ještě jednu ;) Nebudeme polemizovat nad tím, proč má někdo potřebu dát svojí kávové a čajové značce do názvu džíny, ale v zásadě to nezabránilo tomu, abychom tam zavítali a něco si tam dali. Kupodivu mě neodradila ani ta cena, což je nejspíš největší překvapení dnešního dne ;)

Gloria Jean's Coffees je řetězec, takže v našem oboru tak trochu znouzecnost. Stejně jako ostatní podobné podléhá standardizaci a je vám asi jasné, že tam těžko můžete očekávat útulnost nebo osobní přístup, do těchle nevýhod patří například objednávání u pultu a odporná menuvývěska nad barem jako u McDonaldu. V takovém podniku máte ale právo očekávat profesionální a výbornou kávu, což ještě ve srovnání s mizernými podniky se špatnou obsluhou a mrzutou kvalitou občerstvení, vychází docela dobře. Jak asi víte, v Brně na moc podobných podniků nenarazíte. Docela se tomu podobá značka Tchibo, jejichž cappuccino si romanticky zamilovala slečna Barbora, a její výhody jsou, že je velmi cenově dostupná (nenechte se mýlit, káva Tchibo, ne Barbora, ta je k nezaplacení;), na druhé straně žebříčku stojí zase strašně předražené Coffee Heaven, které snad nedávno zkoupila Lavazza, ovšem jež na můj vkus pořád postrádá fantazii. Jinak někde mezi stojí Coffee&Co, které jsem potkala v Českých Budějovicích a v Bratislavě, a králém této disciplíny jsou legendární Starbucks, na které narazíte na každém letišti. Moje první setkání s poslední jmenovanou značkou také bylo na letišti, v Bruselu, kdy po chaotickém hledání zavazadel a zjišťování možností spojů z letiště, Vanilla Latté od Starbucks udělalo to kouzlo, na které se sentimentem vzpomínám, když cucám latté ochucené sirupem tady u nás. A nemůžu přijít na to, v čem byl ten rozdíl.

Proto dnes píšu o Glorii. Protože poprvé tu v Čechách jsem ochutnala něco podobného. V porci Very Vanilla Latté totiž dostanete šlehačku a vanilkový krém, který vám udělá ten krásný pocit v puse a spraví den. Předepisovala bych to jako antidepresivum. Takže pokud vás naštve, že nemáte normální velikost džínů (tak si vysvětluju ten název), a bude se chtít trochu hýčkat, zkuste se povznést nad těch 80 CZK, co tam za kávu necháte, a rozmazlete se. Garantuji vám nebeský zážitek. Nemůžu zatím povědět nic o čistém pressu a chuti kávy, protože v těchto kávových koktejlech ta chuť není dost dominantní, ale tahle verze rozhodně zvládne potěšit i ty, co kávě jinak neholdují. Teď je tam ještě akce, díky které dostanete ke kávě kopeček zmrzliny Mövenpick, ovšem ten papírový kelímek a umělohmotné šťárátko celou tu parádu trochu kazí.

V Olympii je to úplně na konci, blízko zadního vchodu (teď v zimě u Ice Areny), takže je tam málo lidí a obsluha byla dost milá. Dokonce mají v zásobách i sójové mléko (konečně to někoho napadlo!) Jejich značku čaje, různé druhy čerstvě namleté kávy a rozličné konvice si tam také můžete pořídit. Společnost má certifikaci Rainforest Alliance, která by byla rozhodně super, pokud by se jí dalo věřit ;) Snad to nejsou jen prázdná slova! Pseudomenu, ovšem bez cen, je dostupné i na webu (a nebojte se, kávu tam vám nabídnou i do porcelánu, nejen do těch transportních kelímků, ve kterých to mají nafocené ;)

9 komentářů:

  1. sojove mleko do kavy? brrrr
    kava v plastu? jeste vetsi brrrrr
    umela "slehacka" do kavy? uplne nejvetsi brrrr
    starbucks kazdopadne fail, to nema s kavou nic spolecneho, je to nekde na pul cesty mezi konfekcni kavou a zminenym dortem z mrazaku, brrrr.

    ...ja chci v brne najit alespon prumerne udelane presso (tak jak ho udelaji v italii vicemene skoro vsude), zatim nic :(

    simon

    OdpovědětVymazat
  2. Sojove mleko chapu jako uvedomeni si, ze existuji vegani a lide se spatnym travenim laktozy. Umelou slehacku nemaji, psala jsem o vanilkovem kremu. Kelimky jsou nejspis papirove, klasicke takeaway, ale davala jse si to v porcelanu. Jak jsem psala, presso jsem nemela, tohle s kavou skutecne nema moc spolecneho, ale podle meho to chutna dobre a je to vhodne i pro nekavisty, "konfekcni kava" se mi zda jako dost dobry vyraz.

    Jinak vam, Simone, doporucuji kavu v CoffeeClub v Medlankach, spot o ni snad vydame v brzke dobe, ale podle meho skromneho nazoru to je #1 v Brne.

    Dekujem za komentar, ocenime i dalsi zpetnou vazbu.

    OdpovědětVymazat
  3. CoffeClub ... diky za tip, urcite vyzkousim
    simon

    OdpovědětVymazat
  4. ad capuccino v Tchibu:

    No jistě, že jsem si ho romanticky zamilovala :) S mou drahou matičkou jezdíme už léta při trvale neudržitelné míře frustrace v domácnosti 30 km do nejbližšího nákupního centra, kde mají Tchibo jen kvůli tomu capuccinu.

    No dobrá, tak i kvůli některým výrobkům z přilehlého obchůdku- to šlehátko na frappé a high-tech sítko na sypané čaje jsou jen jedny z mála výdobytků moderní civilizace prezentované touto značkou. A to nemluvím o rukavicích upletených z umělohmotné drátěnky na mytí a čištění zeleniny :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak musím se podělit o zklamání nad čokoládových cappuccinem mudslide, které tak moc dekadentní ani elegantní, jak proklamují, nebylo. Toho vanilkového latté se budu raději držet.

    OdpovědětVymazat
  6. Název Gloria JEAN´s Coffees rozhodně neznamená, že někomu nepadnou rifle... Tento řetězec se pouze jmenuje po své zakladatelce GLORIA JEAN.

    OdpovědětVymazat
  7. Vim, ze Jean je jmeno, bylo to mysleno jako vtip, pac kdyz nekdov vidi napis Gloria Jean's, malokoho napadne jako prvni tip, ze to bude kavarna.

    OdpovědětVymazat
  8. Proto asi bude název kavárny Gloria Jean´s Coffees...Pokud to slovo Coffees připomíná obchod s kalhotami, tak je to holt těžké...a co já vím, tak mudslide není cappuccino, ale laté a pak už je to jenom otázka osobní chuti...

    OdpovědětVymazat
  9. Sojové mléko! Konečně, konečně je v Brně kavárna, kde ho mají! Už bylo na čase...

    OdpovědětVymazat