sobota 13. února 2010

Jen tak spokojený v Láry Fáry

V mém příspěvku se vracím ke kořenům mého kavárenského nadšení, věnujte mu pozornost, tuto kavárnu byste si neměli nechat ujít a třeba se i něco přiučíte, pokud sami provozujete kavárnu.

Láry Fáry patří mezi mé srdeční záležitosti, neb právě tato kavárna vedla k mé části osobnosti, která začala bujet a rozbujela se v kavárenského povaleče. Rád se do ní vracím a skutečně si připadám trochu jinde, v místě, kde jsou lidé vřelí a milí, kde nechybí nadšení.

Dlouho jsem Láry Fáry zanedbával, ale tento týden se mi podařilo tam po více než roce opět zavítat. Kavárna je to menší, v krásném prostoru průchodu k Pelclovu divadlu, s vysokými stropy a spoustou různých stolečků a různých židliček, které jsou všechny jiného stylu, ale z nějakého záhadného důvodu to vůbec nevadí a na první pohled si toho člověk ani nevšimne. V interiéru bylo myšleno i na děti. Příjemné jsou často se obměňující výstavy na stěnách a výhled z menších oken, v prostoru kavárny je pořád na co koukat a není to přeplácané, což se málokdy podaří. Celá kavárnička pak působí celistvě a s jasným záměrem, tedy aby se host cítil prostě spokojeně, nic komplikovaného.
V létě potěší venkovní vyvýšená zahrádka a svěží koktejly, jejichž výběr je střídmý, takže se nemusíte děsit sáhodlouhého bloumání nad nápojovým lístkem.

Člověk si po chvíli všimne vřelé obsluhy, kterou tvoří klienti místního Ústavu sociální péče pro mentálně postižené. Kavárna je totiž tréninková a je součástí projektu, který poskytuje pracovní terapii a snaží se integrovat osoby s lehkou mentální retardací do společnosti a velmi se jim to daří, myslím, že brzy budou slavit páté výročí. Věřím, že se bohužel najdou i tací, kteří se při čtení ušklíbnou, ale vážení, na rozdíl od jiných kaváren, se mi v této nestalo, že by mě někdo nepozdravil, nepopřál dobrou chuť. U obsluhy si potrpím na profesionalitu, ale zrovna tady ji milerád vyměním vyměním za upřímnou vřelost a nadšení. A jen doufám, že projekty tohoto typu se u nás budou rozšiřovat, přinášejí velkou službu všem stranám, jak hostům, tak personálu.

Sortiment nabídky se může pochlubit víc než jednou netradičností a dnes jsem byl příjemně kolébán čajem ze směsi bylin až do úplného zapomnění jeho názvu. V kavárně najdete roztodivné sušenky, drobné sladkosti a spoustu koktejlů a káva tu tvoří opravdu trochu okrajový sortiment, přesto bych ji do kategorie cukráren nikdy nepřevedl. Tam tento prostor a celé atmosféra prostě nepatří. Ve výběru pití i drobností k nakousnutí se nebojte experimentovat, nespletete se, sypané bylinkové čaje jsou vynikající, zvlášť Venkovský džbánek je vhodný pro zimní vysedávání.
Kromě pochutin a pití v kavárně můžete zakoupit i spoustu drobností z drobných chráněných dílen a máte z čeho vybírat. Kupte si tam třeba hmatku, moc nevím, co, k čemu, proč a nač to je, ale naprosto mě to fascinovalo.

Milí čtenáři, pokud tedy budete v Rychnově nad Kněžnou, tak tuhle kavárnu jistě navštivte, patří mezi ty nevšední, káva tu sice netvoří alfu a omegu všeho, ale celé to pro Vás bude skvělý zážitek a jistě budete odcházet příjemně naladěni s chutí se sem zase někdy vrátit. Ano, je to trochu z ruky, ale při cestě okolo ji rozhodně nevynechejte. Jejich web naleznete zde, dočtete se na něm i spoustu informací o celém projektu.

Co říci závěrem, jako hosté si objednejte, mějte trpělivost s obsluhou, za to budete odměněni, bude o Vás velmi dobře postaráno a budete se cítit příjemně, jako kavárníci si objednejte a koukejte a učte se, jak se slušně jedná s hostem, to tu umí opravdu skvěle, a naučte to ve svých kavárnách i svůj personál, někdy to není žádný zázrak.

V komentářích bych rád nalezl diskuzi, co si o těchto projektech myslíte (a klidně buďte kritičtí) a případně, kde jsou podobné v Brně.

12 komentářů:

  1. Zavedl jsi mě zpět do vzpomínek - na ty horší chvíle, o kterých jsme tam kdysi diskutovali, ale i na ty krásné, o kterých jsme nejen mluvili ale také je zažili... Sice už nejezdím okolo, ale asi bych si tu cestu někdy měla naplánovat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budu jedině rád, taky se mi ty vzpomínky vybavily. A pokud nepojedeš okolo, tak ten zážitek a prostor mezi námi zkusíme přenést třeba někam do Olomouce, či Brna, jistě tam najdeme něco minimálně přijatelného :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tomáši, snad až omluvně uvádíte fakt, že v popisované (podle všeho krásné) rychnovské kavárně není alfou a omegou všeho káva. Myslíte tím pravděpodobně něco v tom smyslu, že se zde nesnaží být nejlepší v "latteartu", jestli to tedy píšu dobře, či v jiných kávových disciplinách. To je mi velmi sympatické -vnímám pozvolný a vyrovnaný rozvoj komplexních služeb kavárny jako instituce daleko logičtějším, příjemnějším, lákavějším a potřebnějším než křečovité přechytračelé lpění na kávových vědomostech do nejmenšího detailu s podporou nejmodernějších technologií a nacvičených kávových grifů. Takové podniky podle mě patří spíše do mapky turistických atrakcí. Co si o tom myslíte Vy? Tomas J

    OdpovědětVymazat
  4. Tomáši, děkuji za podnětný příspěvek. Ano, v Láry Fáry není alfou a omegou káva ve dvou rovinách; v té, kterou uvádíte, tedy žádný latté art (taky si psaním nejsem jist) se nekoná a jistě nemají nastudovaná všechna baristická pravidla, ale i v té další rovině, totiž, že hosté do této kavárny za kávou příliš nechodí, chodí sem za prostředím a jiným sortimentem.
    A tato kavárna je opravdu vícevrstevná, co se týče jejich funkcí - jsou tu výstavy, prodávají se zde drobné předměty chráněných dílen, občas tu bývá nějaká přednáška (většinou s psycho - sociálním zaměřením) a pochopitelně má i funkci tréninkovou a integrativní a tento přístup je mi velmi sympatický. Ale na druhou stranu si myslím, že je to také jedna z extrémnějších pozic. Nemyslím, že by kavárna měla stát a padat na kávě (v čemž by mi spousta lidí mohla jistě oprávněně oponovat), ale přeci jen kávu vidím někde v centru, nebo poblíž centra a to tu není.
    Tedy za mě, tato kavárna integrovala spoustu nadstandartních kulturních a sociálních funkcí, což velmi vítám a jistě by se v tomto mohla stát inspirací pro mnohé jiné, ale trochu pokulhává v jedné ze stěžejních oblastí, kterou je příprava kávy. Mě osobně to nevadí, protože do kaváren nechodím za kávou - jak se můžete dočíst i v rubrice o nás :-), ale nemyslím si, že je to ideální cesta, mě je sympatická, ale kdyby se to více zobecnilo, tak je to dle mě problematické.
    A proto jsem rád, když jsou tu kavárny, které stojí a padají na kávě, správné pěně a dalších baristických pravidlech, i když to třeba já osobně neocením tolik, ale jejich role je nutná a nezastupitelná a dobrá káva by měla být samozřejmost a neměla by být vnímaná jako puntičkářské obsedantní lpění na něčem, co nemá smysl, protože to smysl a význam má nezastupitelný.
    Tedy doufám, že jsem Vás neunudil, mám dnes trochu rozbíhavé myšlení :-) A je to pochopitelně můj osobní názor a budu rád, když bude podroben diskuzi a kritice.

    OdpovědětVymazat
  5. Upřesňuji, že dobrou kávou jakožto nutnou podmínkou nekulhavého fungování kavárny myslím právě to kafe lahodné s prima cremou. Ale také dobrý čaj. Stejně tak dobrou čokoládu. Pak dobrý koláček, usměvavou obsluhu, klidnou atmosféru, pěkné prostředí atd. atd. A těmi nesmysly zbytečnými ten lateatrzatr, kávové olympiády a čico. Ale je jistě pravda, že se nacházejí před barem i za ním spousty lidí, které stromečky a srdíčka v šálku zkrátka baví. A těm jsou nejspíše zaslíbeny ty alfa-omega kavárny.
    Budu rád, pokud mi tu někdo třeba zaoponuje -zajímá mě, jak věc vnímají návštěvníci kaváren, co vnímají jako důležité a nad čím se blahosklonně usmívají... Tomas J

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že Vám bude oponovat Sibyliátko, až se vrátí z hor, tedy uvidíme.
    Ale přemýšlím nad čím já se blahosklonně usmívám... A víte, že nemůžu na nic přijít? Detaily a netradičnosti a věci navíc mě prostě těší, pokud nejsou na úkor věcí jiných a tím myslím třeba jen rychlost. Spíš je spousta věcí, které mi vadí, ale tam se tedy neusmívám a když, tak velmi cynicky a těch je celá řada a poukazy na tyto nešvary se prolínají většinou našich článků, nebo článků z rubriky o manifestu.
    Jsem tedy zvědav na oponenty k Vašemu názoru, doufám, že nějaké přijdou. T.

    OdpovědětVymazat
  7. TomasJ: Latte art vnímám jako třešničku na dortu, ozdobu, která může a nemusí být. když je, potěší, když není, ale cappuccino je výborné, nechybí mi. Na kávové soutěže mám ale názor opačný, považuji je za velmi přínosné (pokud jsou dobré) - bohužel je u nás obecně úroveň kávové kultury velmi velmi nízká a má podle mě smysl lidem ukázat, co vše je s kávou možné. Jak hostům, tak baristům a provozovatelům kaváren. Sám jsem kávu dlouhá léta prakticky nepil a přivedlo mě k ní až ochutnání kávy opravdu kvalitní a správně připravené. A třeba taková ochutnávka potom, co Jardové z Doubleshotu přivezli vzorky káv z WBC, to byl pro mě obrovský zážitek.

    Láry Fáry neznám, ale znám pražskou Vesmírnu, což je zřejmě podobný podnik - chodím tam rád, ale zatím mě nikdy nenapadlo dát si tam kávu. Bojím se z pohledu na její přípravu, že by mě silně zklamala a nechci to riskovat - což pro mě i u takovéto "kavárny" (nejradši bych takovým podnikům ani neříkal kavárna, používám to slovo jen z nedostatku lepšího výrazu) mínus - ve Vesmírně ho obluha a nabídka ostatních věcí pro mě bohatě vyváží, ale nepopírám, že kdyby dělali ještě ke všemu i dobrou kávu, považoval bych Vesmírnu za ještě lepší místo. Aby bylo jasno, nemyslím, že by v takových tréninkových kavárnách museli nutně podávat špičkovou kávu. Stačila by mi slušná, ovšem bojím se, že bude mizerná stejně jako v mnoha dalších kavárnách kolem.
    Kytka

    OdpovědětVymazat
  8. Sibyliatka navrácená z hor je velmi potěšena rozvíjející se diskusí :)

    Dobré espresso je vždy základ kávových nápojů, o kterých se tu bavíme, a z jeho kvality je nutné vycházet. Já mám ráda mléčné kávové nápoje a na posouzení jsme si vybrali cappuccino, protože je toho na něm poznat opravdu hodně a určitě se shodnem na tom, že dobré cappuccino bez dobrého espressa nepotkáme. Proč ale tak ty baristy na nápojích s mléčnou pěnou týráme? Protože mnohdy se jejich káva k mléku vůbec nehodí a pěna je prostě hrozná, bez jediné potuchy o základních pravidlech přípravy jako že se mléko nemá přehřát, protože pak je nápoj moc horký, mléko ztratí sladkost a vznikají ty obrovitanánské bubliny. Latte Art rozhodně není v šálku potřeba, pokud ho ale dostanete, můžete si být téměř jistí, že až se napijete, nebudete zklamáni - se špatně připravenou pěnou ho do toho šálku prostě nedostanete. Mám z toho pak pocit, že za barem stojí někdo, jehož to je práce, které předchází vzdělání a zaslouží si podle toho být zaplacen. Jisté estetické hledisko všechno servírované také má mít, ale sdílím názor, že je to třešnička na dortu. Tahle věc mi připomíná, že jsem trochu naštvaná na české všeumělství, v duchu kterého kavárny neinvestují na zlepšování služeb, nemají proškolený personál a mají pocit, že stát dvě minuty u kávovaru přece nemůže být až tak těžké. Barista je povolání, nevidím důvod, proč by v této disciplíně nemohli být soutěže (stejně jako závody hasičů a dřevorubců, soutěže v sommeliérství a tak dále) a myslím, že i laik rozdíl rozpozná. Proč je problém uzant, že když se někdo svému zaměstnání věnuje, je to dobré a má dobré výsledky? Proč by barista měl být rozdíl? Pokud má však někdo pocit, že tohle všechno nepotřebuje, o svou kávu se stará jak nejlépe umí, a třeba nabízí rozličné druhy káv [suroviny] a zrovna to mléko konečný dojem jen kazí, nemám nic proti, pokud jsou dostatečně sebekritičtí a některé druhy přípravy káv jako caffé latte a cappuccino prostě na jejich lístku nebudou nebo danou skutečnost (jakože se k mléku moc nehodí) nadnese při objednávce obsluha. V tomto směru se mi zdá, že smyslupná komunikace mezi obsluhou/majitely a zákazníky dost vázne.

    A když už jsme u té důležitosti kávy - nenutím ty svatostánky volné diskuse se kavárnou nazývat. Pokud se tak ale už prezentují, předpokládám, že káva tam bude dobrá, i když to pochopitelně není jedná věc, kterou tam vyhledávám (a pomalu je dáváme do kopy v našem Manifestu). U nás bohužel vím, že dost známých radši chodí do známých podniků a bojí se objevovat, protože se často spálí. Šel by někdo do vinárny na krabicové víno jen proto, že je hezká? S kávou mám pocit se do podobné situace dostáváme často a je to škoda.

    Já velmi oceňuji zvláště pokud se lidé zvládnou odprostit od zaběhaných nepsaných pravidel - naprosto identické nabídky tam i všude jinde ve stylu cola-cappy-mattonka-medovník, ale nabízejí něco "svého". Bohužel pochopitelně neocením všechny pokusy v těchto směrech, ale věřím, že taková místa si své pravidelné zákazníky najdou.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem se včera stavil ve Vesmírně a s myšlenkou mimo jiné na tuto diskusi jsem si objednal i kávu. Nechci samozřejmě generalizovat ani pokoušet se číst autorovi recenze myšlenky, Láry Fáry neznám a až budu mít cestu kolem, určitě zkusím,ale bohužel se bojím, že pod slovy "káva není alfou a omegou všeho" by se mohlo skrývat i to, co jsem dostal tam. Nejprve klady - servírování automaticky s konvičkou mléka (nepotřebuji ho, ale proč ne) a hlavně sklenicí vody (její případnou absenci už bych bral jako mínus), šálek správné velikosti se správným množstvím nápoje (v lístku uváděno jako "espresso piccolo" a i když se obvykle snažím to sprosté slovo na p sám z úst nevypustit a radši udávám objem, který si představuji, v tréninkové kavárně jsem to pochopitelně neřešil). Bohužel však to, že jsem v minulé větě použil slovo nápoj má svůj význam - to v šálku nemělo s espressem nic společného, šlo o horkou černou vodu, která chutnala jen a pouze hořce, bez náznaku jakékoliv jiné chuti. Zážitek srovnatelný s "Hoďbůradámbřečku" automatem (nevím už, kdo to slovo u cuketků v diskusi použil, ale je velmi výstižné). Podle lístku používají směs arabicy a robusty, která by měla mít větší sklon tvořit pěknou cremu, než 100% arabica, takže to, že příprava nebyla v pořádku bylo jasné už z toho, že crema v šálku nebyla vůbec žádná. (A ještě předtím z toho, že dávkovač mlýnku byl více než z poloviny naplněn předem namletou kávou, objednával jsem si opravdu jen kvůli hodnocení).

    Jistě, nic to nemění na tom, že Vesmírna je skvělý podnik, kam se budu dál rád vracet. Ale všechny, koho tam budu posílat budu varovat, aby si tam rozhodně nedávali kávu. A přijde mi to jako velká škoda, protože dělat kávu alespoň slušnou by pro ně podle mě nebyl neřešitelný problém - ovšem kvalita kolem je taková, že nejspíš ani nevědí, že je něco špatně. Přemýšlím, jak jim to příště říct a neurazit je.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za diskuzi, je fajn, že jim dáváte šanci a budete se i nadále vracet, byť ne za kávovými požitky.
    Jak jim to říct a neurazit je? Obtížná otázka, ale jistě se nějaký velmi taktní způsob najde a můžete vyzdvihnout spoustu kladů, které Vesmírna má.

    OdpovědětVymazat
  11. Vážení a milí,
    se zájmem jsem si přečetla Váš článek a všechny diskuse. Líbí se mi Vaše umění slova a především zaujetí, s jakým píšete. Jen tak dál!
    Chtěla bych se přidat se svými písmenky... Kavárnu Láry Fáry v Rychnově moc dobře znám. Provázela mě vlastně celý můj studentský život, nyní jsem s ní spojena více než více. Prožila jsem v ní velmi vzácná setkání a její stěny byly (myslím, že stále jsou a věřím, že budou) svědky jen stěží uvěřitelných lidských životních příběhů. Kavárenská atmosféra, spektrum zákazníků, výstavy, občasné rušno a můj stále oblíbenější klid v křesle s tóny Edith Piaf...v neposlední řadě netradiční obsluha, která mě svou přímostí pokaždé odzbrojuje...a vlastě se už při příchodu těším, koho tam zrovna "dnes" potkám...
    K pití kávy jsem stále trochu skeptická...ale její vůně je pro mne neodolatelná...v Láry Fáry připravují kávu Piaza d'Oro. Kavárna se nese v takovém duchu, aby zákazníci chodili především za dobrou kávou a příjemnou atmosférou...odpočinkem a těšili se ze setkání se svými blízkými... Baristé se každoročně účastní profesionálního kávového školení. Tato odborná školení vede sl. Petra Veselá, která již dvakrát vyhrála titul Mistr kávy a stala se zároveň patronkou Láry Fáry. V tomto případě se stavím na stranu baristů a troufám si říci, že se v kavárně připravuje káva slušná. Práce s mlýnkem na kávu - správné seřízení, čistění, hrubost umleté kávy atd..., dobrá znalost kávovaru a v neposlední řadě šlehání mléčné pěny - vychlazené plnotučné mléko, správná konvička, práce s vytvořenou pěnou...to vše přispívá k dobré kávě v Láry Fáry...zákazníci se za ní často vrací. Latté art není nejspíš doménou... kávu často připravují sami lidé s mentálním postižením pod dohledem terapeuta, malování srdíček, lístečků a rozetek by bylo skutečnou třešničkou na dortu...ale kdo ví, kavárna se stále vyvíjí a posouvá kupředu. S ní, myslím, i kvalita připravované kávy a kdo ví, čím nás zítra překvapí?
    Věděli jste, že další kavárna Láry Fáry se otevírá v Náchodě? Kdo bude mít cestu kolem, určitě neváhejte!
    Přeji Vám všem spoustu krásných prožitků v dobrých kavárnách... s úsměvem na tváři Lena

    OdpovědětVymazat
  12. Vážená a milá Leno,
    velmi děkuji za plnohodnotný a informačně přínosný komentář.
    O Náchodu jsem nevěděl, přeci jen jsme spíše zabydlení v Brně, ale kdo ví, třeba se tam jednou taky podíváme.
    Také děkujeme za povzbuzení do psaní, jistě v tom budeme pokračovat. A Vám přejeme hodně spokojených zákazníků, kteří k Vám budou chodit alespoň tak rádi, jako jsem tam chodíval já - a to bylo opravdu hodně :-)
    Krásný den přeji ;)

    OdpovědětVymazat