Zítra ke snídani kávu rozhodně nevynechávejte. Je to skvělý start, rituál a uctění Mezinárodního dne kávy. Pokud se rozhodnete posnídat v kavárně, můžete být navíc dokonce prvním návštěvníkem programu historicky prvního ročníku brněnského festivalu Týden kávy Brno 2011. Zatím stejně jako valná část nápadů vzniklých v kavárnách vykazuje velkou míru chaotičnosti, a tak pochvalme organizátory za snahu prezentovat autentickou kavárenskou identitu, kterou Brno má (a kterou bychom podle mého názoru měli uctít přejmenováním Brna na Krno).
Týden kávy není prvním projektem Kulturária, nýbrž je sestřičkou Brněnského lunaparku, festivalu, který povzbuzuje kavárny nebát se servírovat ke kávě také divadlo. Z toho vyplývá, že cílem také této akce je hlavně zajímavý kulturní program, ale jelikož ve svém programu měli kavárníci volnou ruku, zrodilo se i několik zajímavých kofeinově laděných akcí. Protože program na webu není jedním z nejpřehlednějších, vybírám pro vás pár tipů:
PO - Jarmark českých pražíren (Husova 20, od 14 hod.), Doubleshot workshop Domácí příprava kávy (Café encounter)
ÚT - Doubleshot prezentace výběrové kávy (Café encounter), Workshop přípravy kávy v džezvě (Leyaly),
ST - Přednáška Historie kavárenství, Přednáška o jednodruhových kávách(Krmítko FSS), řízená degustace vína a čokolády (Leporelo +)
ČT - Ochutnávka a prezentace káv La Bohéme (Spolek), Procházka „Po stopách zmizelého světa brněnských kaváren“
Celotýdenní:
Ochutnávkový maraton v Café encounter, kde můžete za účast získat doubleshoťácký hrnek, hra Kolkolem po stopách brněnských kaváren, prohlídka pražírny (Caffé del Saggio), od neděle kávový program Týdne kávy na Husově 20.
Co ještě festival dělá pro kávu? Žebříček soutěžících kaváren v několika kategoriích, který sestaví členové Kávové komory.
A co můžete pro kávu v Brně udělat vy? Skončete s pressem. Vymažte ho ze slovníku. A mračte se na ostatní, kdo to pořád říkají. Tam, kde mají mašinu na espresso, objednávejte výhradně "espresso" (což je v českém překladu takové to malé) a "espresso lungo" nebo "espresso americano", což je větší šálek espressa zředěného horkou vodou, nebo "espresso doppio" což je dvojité espresso, stejně husté a silné, ale velké. A pokud vám někdy donesou něco jiného, buďte milí, ale nepijte to a trvejte na tom, že v lístku břečku kategorizovanou jako nějaké "presso" nemají. Vyžadujte, co jste si objednali. I v dobrých kavárnách často panuje nepsané pravidlo trestající neznalého zákazníka a třeba v Mezzaninu se vám může lehce stát, že se do této prekérní situace dostanete...
Týden kávy není prvním projektem Kulturária, nýbrž je sestřičkou Brněnského lunaparku, festivalu, který povzbuzuje kavárny nebát se servírovat ke kávě také divadlo. Z toho vyplývá, že cílem také této akce je hlavně zajímavý kulturní program, ale jelikož ve svém programu měli kavárníci volnou ruku, zrodilo se i několik zajímavých kofeinově laděných akcí. Protože program na webu není jedním z nejpřehlednějších, vybírám pro vás pár tipů:
PO - Jarmark českých pražíren (Husova 20, od 14 hod.), Doubleshot workshop Domácí příprava kávy (Café encounter)
ÚT - Doubleshot prezentace výběrové kávy (Café encounter), Workshop přípravy kávy v džezvě (Leyaly),
ST - Přednáška Historie kavárenství, Přednáška o jednodruhových kávách(Krmítko FSS), řízená degustace vína a čokolády (Leporelo +)
ČT - Ochutnávka a prezentace káv La Bohéme (Spolek), Procházka „Po stopách zmizelého světa brněnských kaváren“
Celotýdenní:
Ochutnávkový maraton v Café encounter, kde můžete za účast získat doubleshoťácký hrnek, hra Kolkolem po stopách brněnských kaváren, prohlídka pražírny (Caffé del Saggio), od neděle kávový program Týdne kávy na Husově 20.
Co ještě festival dělá pro kávu? Žebříček soutěžících kaváren v několika kategoriích, který sestaví členové Kávové komory.
A co můžete pro kávu v Brně udělat vy? Skončete s pressem. Vymažte ho ze slovníku. A mračte se na ostatní, kdo to pořád říkají. Tam, kde mají mašinu na espresso, objednávejte výhradně "espresso" (což je v českém překladu takové to malé) a "espresso lungo" nebo "espresso americano", což je větší šálek espressa zředěného horkou vodou, nebo "espresso doppio" což je dvojité espresso, stejně husté a silné, ale velké. A pokud vám někdy donesou něco jiného, buďte milí, ale nepijte to a trvejte na tom, že v lístku břečku kategorizovanou jako nějaké "presso" nemají. Vyžadujte, co jste si objednali. I v dobrých kavárnách často panuje nepsané pravidlo trestající neznalého zákazníka a třeba v Mezzaninu se vám může lehce stát, že se do této prekérní situace dostanete...
K tipům bych ještě doplnil ochutnávky v café Mitte - včera měli na french pressu Costa Rica Herbazu Honey Process praženou londýnskou Hasbeen Coffee a zítra (čtvrtek) tam budou 2 jednodruhovky a letní espresso směs ze Square Mile Coffee.
OdpovědětVymazat